сн. Фйесбук

ГЕРБ пита знаел ли е президента за двойното гражданство на министър Петков

ПГ на ГЕРБ – СДС внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство, съобщава „Фокус“. Искането внесоха депутатите от ГЕРБ – СДС Даниел Митов, Анна Александрова и Радомир Чолаков. От ГЕРБ поискаха незабавното отстраняване на министър Кирил Петков.

Частична противоконституционност има служебният кабинет, смятат от ГЕРБ и затова внесоха в Конституционния съд искане да се установи дали това е така. Причината е съмнението за двойно гражданство на икономическия министър Кирил Петков.

От ГЕРБ твърдят, че няма официален документ към момента на подписване на указа от президента Радев, че Петков се е отказал от канадското си гражданство. Въпреки това още миналия петък икономическият министър отрече това да е така. От партията настояват министъра незабавно да бъде отстранен от поста, тъй като законът забранява на министри и депутати да са граждани и на друга страна освен България.

„Ако е бил с двойно гражданство към момента на назначаване, това означава, че е нарушена конституцията. Тя ясно казва в чл. 110 във връзка с чл. 65, че хората назначавани за министри трябва да отговарят на условията за народни представители“, разясни зам. председателят на ГЕРБ Даниел Митов след като заедно със съпартийци внесе иска в Конституционния съд.

Той коментира думи на говорителя на Министерския съвет Антон Кутев в защита на Кирил Петков. „Ние между какво избираме между неговата наранена политична душевност или конституцията. Ние избираме конституцията. Знаем, че с една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство. Ако с молба, заверена пред нотариус може да се откажеш от гражданство, то реципрочно с подобна молба може да получиш гражданство“, каза още Митов.

„Искаме незабавното отстраняване на министър Кирил Петков. Президентът Радев знаел ли е към момента на подписване на указа за назначаване, че той е имал двойно гражданство. Оказва се, че са готови да потъпчат конституцията. Става въпрос за спазване на законите и конституцията. Това, което искат всички“, коментира още Митов.

„Когато искаш да посветиш усилията си на реформирането на една страна. Трябва да бъдеш обвързан само с тази страна. Трябва да бъдеш лоялен само към нея. Това е логиката на чл. 110 и чл.65 от конституцията. Има практика на КС по този въпрос. Имаме прецеденти за други политици в същата ситуция и които са отстъпвали постовете си именно поради тази причина“, обясни Радомир Чолаков.

„Министър Петков следва да носи отговорност пред българските граждани и те да узнаят дали има правото да заема тази позиция и да носи тази отговорност“, каза пък Анна Александрова от ГЕРБ.

- реклама -