Стефан Филчев, Сопот, музей

ГЕРБ пита кмета на Сопот защо е уволнил директора на музея на Иван Вазов

Във връзка с уволнението на директора на къщата музей “Иван Вазов“ Стефан Филчев и създалото се напрежение в града, общинските съветници от ГЕРБ – Сопот внесоха питане до кмета Деян Дойнов.

В него те настояват публично да обясни пред Общинския съвет мотивите си

Днес граждани на Сопот излязоха на протест заради смяната на Филчев. Преди седмица директорът на къщата музей е получил предизвестие за напускане, защото образованието му вече не отговаря на изискванията за тази длъжност.

Стефан Филчев
Ето и целия текст на искането, изпратено от ПП ГЕРБ:

„Като се водим от знанието на разпоредбите на Закона за културното наследство за мандатност на директорите на общинските музеите, от знанието, че мандатът на г-н Филчев изтича през месец ноември 2017 г. и в рамките на правото ни по чл.23., ал.1, т.4 и в изпълнение на изискването на чл.99 ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – община Сопот, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, отправяме следното питане към Вас:

1. Кое наложи и какви са съображенията Ви, да издадете заповед за промяна изискванията за заемане на длъжност Директор на общински музей „Къща-музей „Иван Вазов“, в рамките на мандата му, месец и половина преди неговото изтичане?

2. От Ваше име в медиите се тиражира, че има данни за финансови злоупотреби на Стефан Филчев. Отговаря ли това на обективната истина, имате ли документи, с които да го докажете и предприели ли сте действия за сезиране на компетентните органи?
За нас като общински съветници от ПП ГЕРБ изясняването на обективната истина и довеждането й до знанието на гражданите на общината, е правилното разбиране за откритост, публичност и прозрачност на местното самоуправление“.

В питането съветниците от ГЕРБ – Сопот настояват за бърз писмен и устен отговор в залата на Общински съвет – Сопот, за да не остава усещането за тенденциозност от страна на кмета.

- реклама -