ГЕРБ, БСП и патриотите във финален дебат преди решаващите избори

Дебат: Томислав Дончев от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП и Ангел Джамбазки от Обединените патриоти коментираха отношенията на България с Турция

Те представиха и позициите си как трябва да се повишат доходите след изборите и какво трябва да се случи в борбата с престъпността. Това стана в дебат по Нова телевизия.

Отношенията с Турция

„Действията на българското правителство по отношение на турския посланик и неговата политика в България са прекалено меки и неадекватни на действията на турската държава.

Отговорът на служебното правителство не беше категоричен. А правителството преди това допусна посланик Сюлейман Гьокче да извършва политическа дейност в България. Струва ми се, че отговорността е на правителството на ГЕРБ. Те допуснаха двусмислена политика по отношение на Ердоган”, коментира Валери Жаблянов.

„България е длъжна да има добри добросъседски отношения с Турция. Разбира се, това е двустранен процес и няма как да зависи само и единствено от България”. Това заяви Томислав Дончев. Той подчерта: „Всички опити за намеса във вътрешните работи на която и да е държава, включително и Турция, са абсолютно недопустими”.

„Всички опити за организирането на извозване или насочване на български граждани да гласуват пораждат с основание подозрения, че този, който ги води да гласуват някъде, определя и как да гласуват. Това не е редно“, каза още Дончев.

„Политиката на Ердоган е пряка заплаха за териториалната цялост и националната сигурност на България. И към момента има установени лица, които внасят от Турция в България пари за купуване на гласове”, коментира Ангел Джамбазки.

„И към момента текат процесите на опити да бъдат купени гласовете на българи-мюсюлмани или български граждани, които се самоопределят като турци. Ние смятаме, че тази политика е абсолютно неприемлива. Посланик Сюлейман Гьокче трябва да бъде обявен за „персона нон грата” и изгонен. А нашият посланик там – отзован”, каза още той.

Ще се повишат ли доходите ни?

„Грешно е допускането, че доходите зависят от държавата. Доходите зависят  от държавата само в случаите, когато говорим за държавни чиновници и за хора, които са обект на социално подпомагане.  Въпросът с доходите е свързан със състоянието на икономиката. А тя трябва да расте, колкото се може повече. Защото това означава по-високи доходи”, заяви Томислав Дончев.

„Доходите са най-големият провал на всички български управления след влизането на България в ЕС. Доходите в България зависят от конкурентоспособността  на българската икономика, от възможността да изнасяме на външни пазари и от способността на произвеждаме”, коментира Валери Жаблянов. Той обясни, че ако БСП вземе властта, има намерение да преизчисли пенсиите.

„Ние казваме, че  минималната пенсия трябва да е над прага за бедност. Това е нашето условие за участие в управлението”, обясни Ангел Джамбазки и уточни: „В момента прагът за бедност е 314 лева”.

glasove-6

- реклама -