ГЕРБ Десислава Атанасова Данаил Кирилов БСП отговор приватизация оставки

ГЕРБ отхвърлиха искането на БСП за оставка на Симеонов и Радев

От ПП ГЕРБ отхвърлиха категорично искането на БСП за оставка на Валери Симеонов и Валентин Радев.

Това стана по време на извънреден брифинг в Народното събрание минути след като Корнелия Нинова призова за  оставки в кабинета след разкритията във филма на Елена Йончева относно сигурността по границата.

Данаил Кирилов заяви, че ГЕРБ отхвърлят искането за оставка, изтъкнато от опозиционния лидер. „България има възможност да настани и приеме 5900 бежанци. Към момента нашият капацитет на натоварване е 20%, така че без основание са всички спекулации, че има бежанска вълна и че е застрашен интегритетът и суверенитетът на държавата ни и на ЕС“, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Десислава Атанасова призова Корнелия Нинова да не се крие зад юридически прийоми: „Госпожо Нинова, в ГЕРБ страхливци няма! Можем да задаваме въпроси, да даваме отговори. За нас неудобни въпроси няма“.

Атанасова отхвърли спекулациите за обвързване предложението на ГЕРБ за промени в конституцията с това на ДПС. Тя изтъкна, че в края на мандата на кабинета „Борисов 2“ премиерът предава в Главна прокуратура цяла папка със сделки от времето на прехода, целящи приватизация.

По повод изявленията на Нинова, че тя ще съобщи имената на властимащи, които са били членове на групировки, Десислава Атанасова отговори:

„Неслучайно госпожа Нинова има друго прозвище, защото тя никога не назовава конкретната информация и не говори за съответните неща. Ние питаме – кога госпожа Нинова ще намери воля и сила да се присъедини към нашето предложение. Всяко скриване зад юридически прийоми и аргументи, зад някакъв консултативен орган и вътрешен съвет на БСП, е само протакане на време. Ние имаме над 60 народни представители в нашата парламентарна група. Ако госпожа Нинова има силите да затвори гардероба , откъдето изпадат скелети от една бивша партия, нека го направи“.

Данаил Кирилов допълни, че по повод инициативата на ГЕРБ за конституцията Консултативният съвет правилно е отговорил. „Няма как да заместваме политическата и законодателна воля като прехвърляме тази същностна работа на народното представителство на този ценен експертен съвет, който започва да набира скорост в работата си и дава все по-полезни резултати за момента. Няма да коментираме манипулацията, свързана с приватизацията. Винаги сме заставали зад разследване на концесиите, свързани особено с подземните богатства. нека да разследваме, нека стигнем до истината за това как под формата на концесия и приватизация се стигна до вечното завладяване на източниците на природни ресурси“

По отошение на искането на Корнелия Нинова, отправено към премиера Борисов да посочи кои са „наркотрафикантите в парламента“ Кирилов даде конкретни примери за Манол Генов и Николай Христов.

„В затворите се намират лица, които все още не са осъдени, те са следствени, имат право на глас и затова и в затворите се осъществяват избори съобразно изборния кодекс. Оставаме на разположение, ние ще участваме във всичките обсъждания, които касаят предложения за изменение на конституцията или борба за установяване на истината, свързани с приватизацията и съответстващите с това обсъждания“, отбеляза Кирилов.

 

- реклама -