ГЕРБ пита Петков защо е продаден газ на половин цена, кабинетът: Няма продажба

Защо в първата нощ след избухването на войната България е продала природен газ на половин цена? Този въпрос зададе ГЕРБ на пресконференция по повод обвиненията на премиера Кирил Петков срещу младежката организация на партията.

Кирил Петков: Колоните на бензиностанциите са част от политическа атака

В отговор, членове на младежката организация иронизираха на брифинга твърденията на Петков. Един от тях „призна“, че са накарали всичките си активисти да държат включени електроуредите си денонощно, за да предизвикат криза с тока. Друг пък посочи: „Освен всички безобразия, които си признахме, искаме да разкрием и един огромен грях – изпратихме г-н Свиленски на Шипка, за да освирка г-н Кирил Петков“. Показа и снимка на Свиленски на честванията.

В същото време, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев посочи, че ситуацията далеч не е смешна. „Правителството за пореден път реагира неадекватно Във вечерта, в която хората се притесниха съвсем нормално, възникна психоза. И вместо те да реагират адекватно и да обявят отпускане на горива от държавния резерв на ниски цени – примерно 2 лева, не направиха нищо. Търсеха нашите младежи или по-скоро някой, който да обвинят. 48 часа търсиха кой и накрая решиха, че нашите младежи са виновни за тяхната некомпетентност“, каза Добрев. Той припомни също, че тази идея далеч не е измислена от него и вече е приложена от САЩ и още 30 държави по света. „Те отделиха от своите резерви 60 млн. барела петрол, за да успокоят хората и цените“, обясни Добрев.

Въпроси

В същото време допълни, че от своя страна има въпроси към управляващите. „Искам да попитам за една газова сделка в първия ден на войната. Войната започна на 24 февурари сутринта в 4 часа. 22 часа, след като започнаха да падат бомбите, между 2 и 3 през нощта, се продаде газ на половин цена“, разкри той. По думите му сделките са били десетина, продаденото количество – 4200 мегаватчаса, а разликата – половин милион. Цената, на която са сключени е била наполовина на пазарната.

„Няма проблем с количествата горива в България, няма намаляване на налягането по трасетата, свързани с „Газпром“. Проблем за електроенергийната система не се наблюдава“, заяви в същото време министърът на енергетиката Александър Николов.

Николов отговори и на въпроса на ГЕРБ за продадените количества газ

„Булгаргаз“ няма сключена сделка на конкретната дата“, заяви той. „Продажба няма, а има покупка и не от „Булгаргаз“, а от „Булгартрансгаз“. „Булгартрансгаз“ има необходимост от количества природен газ, които се изразходват за технологични нужди. Закупеното количество от „Булгартрансгаз“ се съхранява в Чирен. Като всеки ден се добива необходимата част за осъществяване на пренос както в България, така и извън нея.

„Булгартрансгаз“ ежедневно търси количества на допустими и приемливи цени, такъв е случаят и за 24 февруари. Закупените количества от „Булгартрансгаз“ са на цена от 120 лв. за MWh, което е с 32 лв. по-ниска от средната цена, което е покупка на по-ниска цена, подчерта Николов.

„Във времена на криза смятам, че трябва да бъдем единни и да гледаме интереса на България“, допълни той.

Още от средата на февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато е възможно. Добивният сезон е удължен с още един сезон, обясни още Николов, цитиран от dariknews.bg.

От „Булгаргаз“ са отправили искане от големи търговци на втечнен газ,

опериращи в райони отвъд, за предоставяне на оферти, които да включват технически възможности за доставка на количества през март. В случай че бъдат преустановени доставките от Газпром. Получените предложения до момента ценово не отговарят на изискванията на „Булгаргаз“. Приети са предложения от съществуващи други партньори, посочи Николов.

„Булгаргаз“ няма да спре да търси алтернативни източници за доставка на газ, добави той.

Добрата новина за България е, че производството на електроенергия не зависи от природен газ, както е в Европа, каза още той.

- реклама -