ГЕРБ отговори на обвинението на МФ за намалените средства по Плана за възстановяване

Взаимни обвинения между Министерството на финансите и ГЕРБ заради намалените средства по Плана за възстановяване.

Сутринта Бойко Борисов обяви, че страната ни губи 578 млн. евро и обивни за това кабинета „Петков“ и служебното правителство.

От МФ отговориха, че по време на управлението на Борисов е подписана рамка, в която е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г.

„Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС“, обясняват от ведомството.

В отговор на това от ГЕРБ заявиха:

„Известно е, че Бойко Борисов и неговите правителства са виновни за всички минали, настоящи и бъдещи управленски провали на Асен Василев и “промяната”. Това, което се опитваме да разберем е, защо година и половина преди крайния срок за сключване на договори по Националния план за възстановяване, правителството Петков – Василев не е сключило нито един договор и не е платило и една стотинка. Това е същественият въпрос“, се казва в позицията на партията.

- реклама -