Борисов: Премиерът става свидетел на човек, санкциониран по „Магнитски“ (Видео + Обновявена)

„Премиерът на страната става свидетел на човек, санкциониран по „Магнитски“. Какво ви говори това?“. Това попита на брифинг бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ. В брифинга участват и бившият финансов министър Владислав Горанов, който

също беше задържан с Борисов

миналия четвъртък, както и други висши функционери на партията.

„Във вторник тука беше посланика на Украйна и ние им дадохме пълна подкрепа. Казахме, че ако правителството внесе такова искане в парламента, ние ще го подкрепим. Имах нахалството на следващия ден да потвърдя това пред Порошенко и Кличко. И в четвъртък ме арестуваха.

За да не може ако влезе такова

решение в парламента, ГЕРБ да е обиден, възпален и да не го подкрепи“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Завариха ме на масата с децата. Претършуваха всичко. Започнаха от кухнята, дивани, чини, тенджури – всичко. По двора от там, после в помещението, в което спя – дрехи, чорапи, всичко долу.

И върви един и снима, белким намерят нещо.

Никога не съм имал златни кюлчета, никога Горанов не ми е донасял пари. Гаражи, мазета, до тавана и обратно надолу по двора“, разказа Борисов за обиска на дома му в Банкя.

„Рашков изплю камъчето, търсили злато и пари.

Никога не съм имал кюлчета. Никога Горанов не ми е донасял пари. После пак през двора във високата къща. Накрая подписаха протокол за изземване – „не се намират“. Мислех, че си тръгват, а те казаха, че имали заповед да ме арестуват. Над 20 души, всичко живо тършува.

Взели поемни лица от Симеоново, курсанти.

Треперех да не ми подхвърлят нещо. Едно златно кръстче имам, от каратистките години, ама то няма 20 грама“, разказа Борисов и попита каква е била неотложността, че да го разхождат като „панаирджийска мечка“. Той направи уточнението, че все още ГЕРБ-СДС има намерение да подкрепи евентуално решение за Украйна.

„Може да сме обидени и огорчени, но евроатлантическата ни линия е ясна, за разлика от Христовци и Атанасовци, които крепят

тази коалиция, която разбива държавата“, допълни той.

„Премиерът Кирил Петков стана свидетел на човек, обвинен по закона Магнитски“ (Васил Божков бе санкциониран от американските власти заради корупция и съмнение, че се е опитвал да прокарва в страната проруски интереси – б.р.), допълни бившият премиер. Те се сриват. Откраднаха газа, сега се чудят как да откраднат зърното. Заплашват младежкия ГЕРБ с пет години затвор. Те са в страх. Те ли предизвикаха опашките за олио в Белгия, в Гърция, опашките за горива в Белград и Скопие? Това ли ви е демокрацията и промяната“, каза още Бойко Борисов.

„Чух, че обвиняват за неуспеха си редовите служители. Тъй като тече разследване, няма да казвам подробности. Но те ме свариха на масата, с децата ми. Беше толкова изненадващо. Претършуваха абсолютно всичко – като почнаха от кухнята, дивани, чинии, тенджери, всичко. Оттам по двора,

всичко пред детето се случва.

Оттам където спя – дрехи, чорапи, всичко долу. И върви един и снима, белкин да намерят нещо, злато и пари. Никога не съм имал златни кюлчета, никога. И няма и как да намерят като нямам. Никога Горанов не ми е донасял пари, никога. Оттам, просто хронологията – пак през двора, в по-високата къща – от гаражи, мазета, по етажите, до таванското, от таванското надолу, пак в двора, и не могат да намерят нещо да окажат. Тефтери, всичко“, разказа Борисов.

„Накрая подписват протокол за изземване и претърсване. И пишат – не се намират, не се намират, подписвам го и мисля, че си тръгват,

а те ми казват, че трябва да ме арестуват.

20 души, всичко живо тършуват. Взели курсанти, поемни лица от Симеоново. Аз треперех да не ми подхвърлят нещо. Едно златно синджирче, 15 грама, като каратист го имам…и ги питам кое е неотложността да ме арестуват. И аз го ударих на молба да пуснат колата да изляза да ме арестуват, за да не стане бой в демократичната държава“, припомня Борисов.

Приемам, че изпълняват заповеди, но пред детето не трябваше да правят такива работи, отсече той.

„В какво им беше неотложността. 24 часа никой не ни разпита. Целият план е Петков да каже,

че ме е арестувал, защото ще се ходи на избори“, отсече Борисов.

„Мисията на двамата евродепутати не е за приятелско посещение. Европейската практика е, че един човек трябва да е видял с очите си. Мина една година, откакто не сме в управлението. Къде са милиардите, които щяха да съберат управляващите. Но от европейския съюз дойдоха, изслушаха ни и на базата на това, което са научили от нас, от главния прокурор, от премиера, от финансовия министър те отидоха и запознаха групата на ЕНП. Относно европейски прокурори, никога не съм се намесвал“, каза Борисов.

„Аз ще взема да се запечатам в една стая,

за да не ми подхвърлят нещо –

от тези хора всичко може да се очаква. Налетяха ме вкъщи мене. Севда ми е колежка, разпитайте я нея. С кое са ме предупредили, как? Те не са си предупредили главния секретар и коалиционните партньори, ще ме предупредят мене, отсече той.

„Никой не ми е носил и стотинки,

аз се заклевам и във внуците си. Не мога да кажа друго, отсече той. Борисов потвърди, че очакват още арести. Тези, коалицията, докато не се накрадат, няма да се спрат, отсече експремиерът.

„Последните дни се чуха

много неверни твърдения относно

проверките на АДФИ. Днес искам да изложа хронологията пред вас“, заяви Горанов.

„През декември 2019 в МФ постъпи сигнал от Васил Божков, че определени хазартни оператори не прилагат закона и в държавата постъпват неточни данни. Тогава аз насочвам доклада към АДИФИ за проверка.

На 28 януари първите данни са

налице и те показват, че хазартните оператори наистина са отчели по-малки такси пред държавата. Две години след мен Асен Василев прави същата проверка, която няма как да установи друго. Опитът на висши служители от изпълнителната власт да се саморазправят с опозицията не е промяната, която се очаква от нашето общество“, допълни още Горанов.

От своя страна Десислава Атанасова отново коментира как прессъобщението за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова се появява часове преди това реално да се случи.

„Всички знаят

в колко часа бяха извършени

процесуалните действия, които съдът отказа да признае. Питам: това политическа бухалка и репресия ли е? Рашковото МВР да разпространява прессъобщения без да е намесена наистина европейската прокуратура и да няма арестувани лица, когато е разпространено съобщението“, допълни тя.

„По разпореждане на премиера и по негово свидетелство, министърът на МВР в нарушение на всякакви закони арестува лидер на най-голямата партия.

Никой не казва кой ще поеме отговорност

за провала на акцията. Кой носи отговорност за това, което се случи в четвъртък“, запита Тома Биков, също депутат от ГЕРБ-СДС.

„Това е удар не само срещу ГЕРБ, а срещу европейската перспектива на България“, добави той.

„Докладът на АДФИ от януари 2020 година може да се намери лесно. Там ясно е казано, че определени хазартни компании не плащат данъците. Опитът от последните дни на висши държавни служители да се разправят с опозицията не е демократичен“, каза още Горанов.

„Ако арест на лидера на опозицията,

разпореден и по свидетелски показания на министър-председателя безспорно издава авторитарен указ, основанията за подобен арест показват тотална институционална неграмотност“, заяви вицето на партията Томислав Дончев.

„Из медиите циркулират показанията на Петков.

Докладът на агенцията по финансов надзор се смесва с някакъв друг доклад, който не се знае дали съществува. Безкрайно неуместно е АДФИ да проверява пари от Европа. Ако има пропуск в работата на българските одитори, това го констатират одиторите от европейската комисия и това води до блокиране“, отсече Дончев.

„Ако съществуа такъв доклад, нека видим какво се твърди в него.

Част от твъдренията на г-н Петков, не отговарят на истината,

вкл. за това, че поръчки имало с един кандидат. Сигурно такива процедури са 1-2 процента. Т.е. един доклад се смесва с друг и се арестува представител на опозицията. Но тук има друга щета – министър-председателят да коментира собствената си контролна система носи щета. Не бих се учудил, само на база думите на г.н Петков да се стигне и до блокиране на европейските средства, щом българският министър-председател твърди, че контролната система не работи“, категоричен бе Дончев.

Очаквайте подробности!

- реклама -