ГЕРБ обсъжда 7 имена за премиер, Атанасова с призив към другите партии

7 имена за премиер обсъжда ГЕРБ. Това стана ясно от интервю на депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син пред NOVA.

„Готов състав на кабинет няма как да имаме, без да знаем кои партии ще го подкрепят. Това, което имаме, е 7 предложения. Те са според различните формации“, каза той.

„Имаме работа, която трябва да се свърши, и трябва човек да я свърши, а не обратното“, посочи още Дилов. Той отказа да назове дали дори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е сред имената, обсъждани за премиер.

Запитан дали изборът на Вежди Рашидов за шеф на НС, станал с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“, означава нова коалиция, Дилов отрече. „Не значи ново управляващо мнозинство. Ние имаме решение да не управляваме с БСП, те имат да не са в управление с мандат на нас или ДПС“, обясни депутатът. И посочи, че според него всъщност изборът на шеф на НС е бил бърз. „На фона на езика на омразата, това чегъртане, изборът на Вежди Рашидов стана бързо. А при Великото народно събрание е отнел 7 дни“, добави Дилов.

И обясни, че според него, ако

„Демократична България“  бяха предложили председател, щяха да го имат.

„Те казаха за най-възрастния, но като всеки умен човек са в конфликт със себе си и не го гласуваха те, а БСП“, описа ситуацията той.

„Аз мисля, че всички български депутати трябва да могат да си говорят“, каза той за възможни преговори. И коментира с шега какъв е шансът за правителство. „И аз като блондинката ще кажа –  50 на 50. Или ще има, или няма да има“.

А парламентът щял да оцелее докато не се приеме законодателство, което да позволи да ни отпуснат поне част от парите от Плана за възстановяване.

Междувременно в bTV лидерът на групата на ГЕРБ-СДС

Десислава Атанасова отправи оферта към другите партии

Да помислят дали това разпределение на парламентарните сили, заради което не изглежда реално излъчването на правителство, не е всъщност нова възможност.

„Да помислят за България, повтори тя и обясни – очевидно хората така са ни излъчили в 48-ото народно събрание, за да се контролираме взаимно. Този паритет и баланс на силите всъщност е възможност да не допуснем лобистко законодателство. Взаимно да се контролираме, за да няма лоши сигнали и зле написани нормативни актове“, каза още тя.

И „за“, и „против“ да сме, трябва да имаме силата да седнем на една маса и да го кажем, призова тя за диалог. Затова и решили медиатори – Паси и Плевнелиев, да водят разговорите, за да се избяга от крайния антагонизъм на кампанията. Потенциалът за излъчване на правителство от този парламент бил само „вслушване в разума“.

Коалицията с БСП, ДПС и БВ бе само за излъчване на председател, потвърдиха го и всички те, каза Атанасова.

Но не отхвърли подкрепа от тези партии, ако се стигне до управление на ГЕРБ.

Да, може да се търсят различни мнозинства по приоритети, потвърди тя хипотезата за кабинет на малцинството с плаващи мнозинства.

„Български възход“ е възможен партньор,

за ДПС Атанасова не отговори конкретно.

Кабинет на малцинството само на ГЕРБ пък е „единственият възможен вариант, щом всички отказват разговор“. Ние имаме ангажимент към избирателите си и екип, доказа своята експертиза, обясни тя защо са длъжни да опитат. Но само ГЕРБ е последното решение, има и още варианти, тепърва предстои да се видят след консултациите и при президента, добави Атанасова. Ако това НС откаже да излъчи кабинет, значи тласкаме държавата към непарламентарна демокрация, предупреди тя.

Искахме още миналата година промяна в Изборния кодекс, така че

хората сами да избират дали ще гласуват с машина, или на хартия.

Така Атанасова потвърди, че ще се прави опит за връщане на хартиената бюлетина в този парламент. БСП внесе проекта си първия ден, вероятно тя ще бъде подкрепена, а и ние имаме законопроект от миналото НС, обясни председателката на групата.

- реклама -