Цветанов

ГЕРБ няма да подкрепи ново правителство в рамките на този парламент

Управляващите няма да участват в създаването и формирането на кабинет

След извънредно заседание на парламентарната група на ГЕРБ лидерът й Цветан Цветанов съобщи, че е взето политическо решение, че в рамките на 43-ото Народно събрание няма политическа сила, която може да състави правителство.

Това означава, че Патриотите и Реформаторите не могат да направят кабинет

„Изводът е, че вървим към предсрочни избори“, заяви Цветанов. Той посочи, че решението е взето заедно с лидера на партията Бойко Борисов, който през целия ден е бил в течение на дебатите при обсъждането на бюджета.

„Борисов се съобразява с решенията на парламентарната група“, подчерта Цветанов.

Единомислие на БСП и Патриотите сложи край на умуването

До решението се стигна след като по време на обсъждането на бюджета на общественото осигуряване за 2017 година лидерът на БСП Корнелия Нинова изненадващо обяви, че ще подкрепи предложението на Патриотичния фронт за по-високи пенсии.

„Няма да допуснем мнозинството, което преди ни подкрепяше, а сега се преформатира, да използва популистки методи и де факто да ни изнудва“, каза Менда Стоянова шеф на бюджетната комисия.

Патриотите

По-рано днес патриотите заявиха, че вече са започнали да търсят министри за евентуален свой кабинет. От коалицията посочиха, че сред тях предвиждат да има както хора от ГЕРБ, така и от БСП.

След решението на ГЕРБ обаче формирането на каквото и да било правителство в рамките на това Народно събрание става невъзможно и предсрочните избори са неизбежни.

Патриотите: Имате пари за саниране, а за пенсии не

Минути по-късно стана ясно, че Патриотичния фронт не се отказва от приемането на третия мандат за съставяне на кабинет. Той обясниха, че макар и притиснати към стената приемат това за свой дълг за да не се допусне безредие в държавата.

Валери Симеонов: „Ние приемаме присъствието си в политиката като задължение и дълг. Опитваме се да запазим стабилността, не в името на това да се докопаме до властови позиции, защото нямаме нужда от тях. Но, в случай, че едно стабилно работещо НС, със стабилно мнозинство, като цяло добре работещо правителство са хвърлени в безвремието на предсрочни избори, 1, 2 служебни правителство, наш патриотичен дълг е да не допускаме този хаос.“

Красимир Каракачанов посочи, че те не са поставили изневиделица въпроса за пенсиите, тъй като този въпрос е третиран в Програмата за устойчиво развитие. Затова и не приемат обвиненията на ГЕРБ, че това е щяло да „взриви бюджета“. По думите му 1 млрд. лева излишъци да се раздадат на „фирми около ГЕРБ за санирането има, а за пенсионерите няма“.

БСП: Просто не можаха да се разберат за влияние и министерски кресла

5176005„Смятаме, че от вчера до днес просто ГЕРБ и Патриотичният фронт не можаха да се разберат за постове, влияние, министерски кресла“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след като се разбра решението на ГЕРБ.

Тя посочи, че подкрепата им за пенсиите не е било популистки ход и е част от лявата политика, така че е несериозно това да се изтъква като причина за разрива в отношенията.

Според Нинова ПФ и ГЕРБ от сутринта са се изпокарали помежду си.

„Не можаха да си разпределят властта и затова тръгват на предсрочни избори. Въпреки причината, която за нас е, че не успяха да си разпределят властта, смятаме, че това решение е правилното и то потвърждава нашите тези. 43-ото НС е изчерпано като ресурс. Затова разпускане и предсрочни избори“

- реклама -