ГЕРБ
сн. БГНЕС

ГЕРБ: Ние няма да внесем или да подкрепим промените в Изборния кодекс, които иска Радев

Кой дръпна конците, кой натисна копчето и измести датата за изборите. За нас тя е напълно приемлива, но имаме и някои притеснения.

Това обявиха от ГЕРБ минути след като стана ясно, че парламентарния вот ще бъде на 4 април.

Управляващите няма да внесат или да подкрепят промени в изборното законодателство.

„Радев предложи в оставащото време и броени дни до редовните изори да се направят промени в ИК, които засягат неговия фундамент и философия. Няма да внесем нито една от промените, които президента предложи. Ако опозицията БСП и ДПС се отметне от обявеното през последните дни, че са против поправки в последния момент, нека да ги внесат. Ние няма да го направим, няма и да ги подкрепим. Подобен ход би разрушил доверието в изборния процес и съмнение за обслужване на нечии интереси.“

Това заяви депутата от ГЕРБ Тома Томов.

сн. БГНЕС

„Президентът искаше да правим избори още есента, а сега казва, че има време. Има време за какво, за това философски да промени изборите в България и начина, по който се провеждат„, добави Георг Георгиев.

Той посочи, че от 2012 г. има решение на съда в Страсбург, който тълкува решение на българско предходно правителство за въвеждане на промени в Изборния кодекс в последния момент.

„Президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия, да сме в разрез с добрите практики на съда по правата на човека в Страсбург, че кодекса не бива да се променя поне година преди самите избори“, каза още Георгиев.

От ГЕРБ напомниха също така, че на 4 април ще бъде католическият и арменският Великден.

„Българите ще трябва да гласуват и в чужбина, не малко от държавите са и католически, такива, в които Великден се празнува, и това ще създаде проблеми за гласуването най-вероятно. Малко е безсмислено със седмица по-късно да обяви изборите. Гласуването по пощата трябва да се състои и в трети страни, този процес трябва да имаме време да го комуникираме и с чуждите администрации и пощенските служби, още повече знаете, че много от държавите в света са в абсолютен локдаун„, подчерта Георг Георгиев.

- реклама -