кметове
сн. БГНЕС

ГЕРБ не подкрепи ВМРО за избора на кметове в малките населени места

Малките населени места с до 350 жители остават без право да избират своя кмет.

Депутатите от ГЕРБ не подкрепиха колегите си от ВМРО – една от партиите в по-малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти“, които настояваха за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които да свалят тази граница до 100 души население. В залата текстовете бяха подкрепени само от един представител на ДПС и по-малко от половината народни представители от БСП.

Това е стара идея на ВМРО, а според партията прекият избор на кметове ще отрази реалната воля на избирателите.

„За нас това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места и стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза“, аргументираха предложението си от партията.

По досега действащия правен режим статутът на едно населено място в кметство се определя от наличието на над 350 негови жители. „Ние от ВМРО винаги сме били за това да може хората от малките населени места да си избират кмета, а не да им се спуска партийно. Имаме предложение за населени места със 100 и с 250 жители. Ние оставаме на една позиция, която не се променя. Има недоволни граждани, които изказаха своите възмущения, че не познават кметовете си. Беше грешка, че не се прие нито едно от нашите предложения“, категоричен бе депутатът Александър Сабанов.

- реклама -