ГЕРБ: Твърденията на БСП, че премиерът нарушава Изборния кодекс, са неверни- ВИДЕО

Не нарушаваме Изборния кодекс, когато премиер и министри, не излизат в служебен отпуск. Това заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Според нея законът разрешава в период на избори премиер и министри да не излизат в отпуск, защото няма как държавата да функционира. Изявлението дойде след обвинения на БСП, че обиколките на Борисов из страната, правени със служебен транспорт и охрана от НСО са нарушение на Изборния кодекс, което поставя в неравнопоставено положение останалите участници в кампанията.

„Няма как Министерски съвет да спре да функционира в период на кампания. Именно затова Изборният кодекс е направил изключение. За всички други членове, които не са в тази група, която казах, важи изискването, че са задължени в предизборната кампания да използват служебен или платен годишен отпуск. По време на мероприятия задължително членовете на кабинета са задължени да са в един ден платен годишен отпуск. Няма как да функционира Министерски съвет в случаите, в които целият Министерски съвет е излязъл в платен или служебен отпуск. Така че
смятам, че тези твърдения не отговарят на истината“, подчерта Ахладова.

Ахладова опроверга и твърдението на социалистите, че ГЕРБ харчи публичен ресурс предизборно.

„По отношение на второто твърдение, че пари се раздават от джипа на премиера, много ясно искам да кажа, че на Министерски съвет ние министрите решаваме къде и кога да отидат тези средства. В повечето случаи кметовете също са поканени по места, изложили са своите проблеми, дори на място част от министрите са отишли и видели проблемите. Само в случаите, в които наистина има нужда тези пари и средства да бъдат отпуснати, именно МС е органът, който отпуска средствата“, допълни още тя.

- реклама -