ГЕРБ
сн. БГНЕС

ГЕРБ: Не е вярно, че мониторингът на ЕК остава, това е фалшива новина

Не е вярно, че мониторинговият доклад на ЕК остава, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова на извънреден брифинг.

Повод за думите й е декларация на БСП, в която се твърди, че в нов доклад на Брюксел е записано, че ЕК продължава да наблюдава съдебната реформа в България и борбата с корупцията.

„За пореден път опровергаваме фалшиви новини от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и с над 100-годишна история. БСП твърди, че правосъдният министър трябва да подаде оставка, защото мониторинговият доклад на ЕК не е отпаднал. Истината е, че в края на миналата година ЕК прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност„, заяви Дариткова.

Преди това Крум Зарков от левицата заяви: „Министърът на правосъдието се закани, че ще подаде оставка, ако механизмът не бъде свален докрая на мандата на Комисията „Юнкер“. Юнкер си замина, Кирилов е още тук.“

сн. БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ обаче посочи, че констатациите в 180-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички изисквания на ЕК и затова тя препоръчала в края на миналата година това да е последния доклад.

„Това бе потвърдено и от доскорошния председател на ЕК Жан Клод -Юнкер“, каза още Дариткова.

Според нея невярна е интерпретацията, че мониторинговият доклад на ЕК остава.

„Механизмът за върховенство на закона и механизмът за сътрудничество и оценка са две различни неща. Механизмът за върховенство на закона все още не е създаден. Той ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки“, обясни депутатката от управляващата партия.

- реклама -