Борисов предупреди: МВФ може да поиска да продадем „Балкански поток“ (Видео)

„Ако не управляват ГЕРБ, и дойде МВФ, първото което ще искат да продаде България, ще е „Балкански поток“.

Това е най-добрата инвестиция на България, от нея само ще печелим“. Това предупреждение отправи в Търговище бившият премиер Бойко Борисов. Коментарът му бе във връзка с доклада на служебната финансова министърка Росица Велкова за финансовото състояние на държавата и предлаганите от нея мерки за стабилизация.

„Трябва да  се направи правителство, което да удържи да не фалира държавата. Тя казва „ако не се направят всички тези неща, държавата отива във фалит. А ако това се случи, идва МВФ“, посочи Борисов.

И предупреди, че за фонда хората казват, че „където мине трева не никне“. „Идва и казва – продавайте, режете и влезете на 3-те процента. Тя Велкова с това плаши министрите. И всички политици“, обясни Борисов.

Той се възмути на предлаганите от служебния кабинет изменения в данъчното законодателство.

„Ще вкарат данъчни закони, всяка фирма в България ще плати на 33-34% данък. От гаражчето, фризьорското салонче, до „Шише Дажам“. Ще ви оберат еднократно, защото малко ви обраха. Още един път да ви приберат парите. Ще вкарат проектозакон да върнат 20% ДДС на ресторантьори, туризъм – тези, които едвам оживяха по време на КОВИД. А сивата икономика няма да плати тоя данък, ще го платят белите фирми, които движат индустрията. И ще ви одерат с 3 млрд. Аbout, както се казва в Канада“, предупреди лидерът на ГЕРБ.

Гордостта на ГЕРБ бе, че 12 г. държахме 10% плосък данък, най-ниският ЕС, посочи Борисов. И припомни, че заедно с ДБ, ДПС и „Български възход“ са блокирали бюджет предлаган от служебния кабинет и са удължили старият. „Ако го бяхме приели, дупката в бюджета щеше да е 16-17 млрд. С ДБ свършихме много хубава работа, а сега са в коалиция е със същите, които го причиниха всичко това“, посочи той.

И предупреди, че ако ударят бизнеса с огромен данък, той ще се насочи към сивата икономика, ще започне да води двойно счетоводство и да не плаща данъци. „Затова направихме 10% ДДС. Дано се вразумят“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Фискалният резерв се стопява и няма да стигне, предупреди Борисов. И посочи, че в него са Сребърният фонд и фонд „АЕЦ Козлодуй“, които също не се пипат. В предлаганият бюджет липсва „Хемус“, пътя Търново-Русе. „Нищо. Още поне 2-3 години застой. Ако ние управляваме това няма да се случва“, обеща Борисов.

„Така предложеният бюджет няма да бъде приет. Ако след 2-ри няма ясно мнозинство, широка, тясна каквто я наричат, коалиция за управление, бюджет няма да бъде приет. Няма партия, която да иска да се кара с ресторантьори, с туризма, с бизнеса. И няма как да подкрепи такива закони. А като вкарат на 3% дефицит, няма кой да каже ще намаляваме заплати и пенсии. Накрая ще кажем: нищо няма да се строи, било каквото било. За да останат тези социални разходи. Това предизвикаха. И това ще се случи след 20 дена“, прогнозира лидерът на ГЕРБ.

Голям производител на хляб се оплакал на Борисов, че произвежданият от него хляб се взима от веригите на 70 ст., а после се продава на лев и петдесет. „Ок, по-лъскави са, има продавачки, реклами, разходи. Но този го е сял, орал, млял, пекъл. А тоя със скъпата реклама го продава на 1,50 – 80 ст печалба. От всеки джоб. И безвремието, това че няма кой да защити хората води до това“, заяви бившият премиер. „12 г. съм държал веригите да не източват на хората парите. Има едни 10-15% печалба нормална и толкова. На 70 ст да изкупиш хляба и да го продадеш на 1,5 си е жив обир“, гневен бе той.

Етническата толерантност трябва да я пазим като зеницата на окото си, настоя бившият премиер. Това е в основата на ГЕРБ-СДС и така трябва да продължава, добави той.

„Аз винаги съм ценял партньорите и съм бил известен като най-дисциплинираният премиер в ЕС. Ние сме давани за пример как сме се справили с миграцията, Ковида, гръцката криза. И ни приеха в чакалнята на ерозоната, сега при тия параметри на инфлацията. Всички лъжи, изговорени за мен и за партията се опровергаха тези 2 г.“, посочи Борисов.

Над 600 души скандираха „Победа с номер 2“ на предизборното мероприятие на ГЕРБ в Търговище. В драматичния театър в града Бойко Борисов отново надъха своите за изборна победа, при това с голяма разлика пред вторите. И тук символичен домакин бе кмет, избран от ГЕРБ – Дарин Димитров.

Водач на листата в региона отново е бившата министъра на икономиката и енергетиката Теменужка Петкова.

Кметът се оплака, че 2 г. е липсвала държава, а кметовете са били засипани с проверки. „Колкото по-бързо имаме правителство, стабилност и сигурност, толкова по-добре за всички нас. А сигурността знаете къде е – при управлението на ГЕРБ. Доказа се в годините. Местната и централната власт работеха много“, заяви Димитров. Според него несигурността може да бъде преборена само от професионалисти и хора, на които имаме доверие. Единствено ние може да оправим държавата, смята кметът от ГЕРБ.

Единственото спасение на държавата е през партия ГЕРБ с номер в бюлетината 2, настоя Димитров.

„Тази пълна зала ни дава увереност, че на 2 април заедно ще се правим с предизвикателството, наречено „ескепимента „Продължаваме промяната“. Тези избори имат голям залог – бъдещето на България. От избора ни на 2 април зависи дали България ще остане в това безвремие, в което потънахме след управлението на ПП, дали ще се задълбочи финансовата дестабилизация, или България отново ще бъде стабилна и уважавана страна“, посочи водачката на листата.

„Ексеприментът, който наблюдаваме 2 г. ни струва твърде скъпо. Струва рекордна инфлация и цени на стоки и услуги, обеднавянето на народа. На 2 април трябва да направим всичко необходимо, така че този експеримент да приключи. ПП мислеха преди всичко за себе си вместо за страната“, заяви Петкова.

Тя се спря и на доклада на служебния минситър на финансите за бюджета на страната. Положението е критично, обобщи тя. Петкова предупреди, че може да се стигне до спиране на еврофинансиране и проекти. „Тези хора не съградиха нищо за 2 г. Сега се опитват да обяснят как едва ли не при управлението на ГЕРБ нищо не е направено, а ако направено, е некачествено. Но всичко, което сме направили се вижда, тяхната лъжа няма как да е реалност“, добави още тя.

„Тяхната сила е разрухата. трябва да сложим край на тази разруха“, настоя Петкова и призова за масово гласуване на 2 април с номер 2 – „за стабилна България отново“.

- реклама -