БСП към ГЕРБ: Трябва да се определят национални приоритети, по които да се търси съгласие (Видео)

ГЕРБ на среща с БСП.

Продължават опитите за съставяне на правителство. ГЕРБ-СДС и БСП седнаха на масата за преговори.

„Нашата управленска програма е представяна многократно. Ние винаги сме се стремели да предложим такава програма, която да може да бъде реализирана. Вярно не е в екселска таблица, но е ясно разписана с цели, които да бъдат постигнати с оглед на мнозинство, което да я реализира“, заяви Десислава Атанасова.

„Предлагам в конструктивен тон да започнем да обсъждаме най-съществените теми, които са платформа за споделяне на отговорност, на което и да е управление“, допълни тя.

Кристиян Вигенин от БСП заяви, че са се отзовали на срещата, защото трябва да се води диалог.

„Това е наша политика от няколко парламента насам и се опитвахме да сме конструктивни в този процес. Трябва да отбележим, че от наша гледна точка, структурирането на този процес не се прави по най-добрия начин“, подчерта той.

„Малко по-рано вие ни изпратихте една екселска таблица с програма, която е възможно да не е на ГЕРБ, така че ние не сме в състояние да обсъждаме това, което вие предлагате като политики, но може да ви изслушаме“, каза Вигенин.

„Преди да навлезем в детайли към това, какви са нашите партийни приоритети политически и преди да започнем да сравняваме нашите програми, трябва да определим две, три неща, които да дадат насока на този процес. Първо смятаме, че трябва да тръгнем обратно към това кои са големите основни национални приоритети. Второ, от наша гледна точка е хубаво да имаме яснота как политическа партия ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство, което да бъде съставено. И вчера и днес, лидерът на ГЕРБ казва различен срок. Трятият елемент, който също е изключително важен е как ГЕРБ си представя формата на това правителство“, заяви още той.

Според него едно редовно правителство трябва да се ангажира приоритетно с образованието, съдебната реформа, здравеопазването и членството ни в Шенген.

„Бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, не приемаме и тези 6.4% определени от служебния кабинет. Смятаме, че е възможно да разсъждаваме върху бюджетен дефицит от 4.5%“, коментира той.

Няколко часа преди това най-голямата политическа формация се срещна с ДПС.

- реклама -