обмисля

ГЕРБ обмисля да изтегли Бюджета за 2017 г.

ГЕРБ обмисля да изтегли проекта за държавен бюджет за 2017 г. Все още не е взето окончателно решение за това, тъй като в партията обсъждат възможните последици от подобно действие, съобщава БНР.

Ако проектобюджетът бъде оттеглен, ще остане да действа настоящият закон и всеки месец ще се харчат по 1/12 от стария бюджет, докато се приеме нов.

Така обаче ще отпадне увеличението на минималната работна заплата и повечето средства за сектори като образованието и здравеопазването, включително повишаването на учителските заплати.

От ГЕРБ смятали за коректно следващите управляващи да имат възможност да работят по своя финансова рамка.

В интервю за Investor.bg финансовият експерт на ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че е „най-логично и благоприятно за страната“ законопроектът да бъде изтеглен.

„Да си говорим честно – Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента“, казва Стоянова.

По план утре парламентът трябва да гледа Бюджет 2017 на 17 комисии.

- реклама -