ГЕРБ към Радев: Партиите, които се родиха под юмрука ви, да поемат отговорност

Президентът Румен Радев започна втори цикъл консултации с парламентарно представените партии, като опит за съставяне на правителство. Първата среща днес бе с „Има такъв народ“, които не успяха да реализират правителство с първия мандат. Втори на „Дондуков“ 2 дойдоха представителите на втората политическа сила ГЕРБ/СДС.

Нашата парламентарна група многократно е заявявала становище, че при връчването на втория мандат ще го върнем веднага без да представяме състав и структура на Министерски съвет. Нищо не се е променило и становището ни остава същото. Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета да бъде обвързана с връчването на втория и третия мандат. За нас това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

Тя припомни, че преди година също е имало Covid-криза, както и мигрантска вълна.

„Но правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. А и това е ваша отговорност, защото тези партии се родиха тук на площада под вашия юмрук„, категорична бе Атанасова.

Държавният глава отговори, че с решението си да не предлагат структура и състав на кабинет, ГЕРБ облекчават неговата работа. По думите на Румен Радев, актуализация на бюджета трябва да има.

На 23 юли представителите на партията на Бойко Борисов и коалиционните им партньори от СДС трябваше да влязат при държавния глава за консултации, но малко преди това председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова обяви на брифинг, че те няма да участват в срещата.

- реклама -