ГЕРБ
сн. БГНЕС

ГЕРБ към новите партии: Правите преврат с Изборния кодекс и със закриването на спецпрокуратурата и спецсъда

Ще продължим да бъдем конструктивна опозиция на това мнозинство от над 160 депутати. Ако искате да правите промени и реформи, с третия мандат някоя от политическите сили да предложи правителство.

Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в декларация от името на парламентарната група.

„Усещането ми е, че правите преврат“, коментира той някои от законодателните промени, свързани с Изборния кодекс и Закона за съдебната власт. Биков подчерта, че групата му не е подкрепила вчерашния дневен ред на парламента, което направиха и от БСП и ДПС, довело да провал на заседанието, защото не е била съгласна с него.

„Ние не сме част от мнозинството в този парламент и е нормално да изразяваме своето несъгласие с дневния ред, който се предлага“, аргументира се той.

„Ние не сме съгласни, че това е дневният ред на българското общество. Виждаме мощното законодателство, което се произвежда на килограм от „братството на почтените“ и сме изключително притеснени от това, което може да се случи. Точка първа в дневния ред на обществото в момента е избор на Министерски съвет. Вие вчера абдикирахте от този ваш ангажимент. Не предложихте нито структура, нито състав, нито програма на ново правителство. За сметка на това сте предложили законодателство, което грубо ще струва между 10 и 15 млрд. лв. на български данъкоплатци и не е ясно кой ще го изпълнява“, каза още Биков.

Най-остри критиките депутатът отправи към измененията в съдебната система, предвиждащи закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

„В момента те разглеждат дела, свързани със сериозни олигарси, както с тежката организирана престъпност. Кой има полза тези дела да бъдат спрени. Да не би някой на някого да връща някаква услуга?“, попита депутатът от ГЕРБ.

През промените в Изборния кодекс се опитвате да си увеличите процентите като прехвърлите ЦИК към президента, който е кандидат-президент, 5 месеца преди президентски избори“, коментира още той за предлаганите нови изборни правила.

- реклама -