ГЕРБ преизбра Борисов за лидер, прави правителство в сянка (видео)

ГЕРБ преизбра за свой лидер Бойко Борисов на VII Национално събрание на партията. В събитието участват близо 1 100 делегати и гости от всички областни структури на партията в страната, ръководството на ГЕРБ, народни представители, евродепутати, общински съветници, кметове и председатели на общински съвети от ГЕРБ.
По предложение на Бойко Борисов ГЕРБ избра за зам.-председатели Даниел Митов и Томислав Дончев. Беше избран и съставът на Изпълнителната комисия. Единствената промяна при него е, че вместо Даниела Дариткова член на ръководството ще е Делян Добрев. Останалите са Живко Тодоров, Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Цвета Караянчева, Иван Тотев. А също Тодор Тодоров, Илтер Бейзатов, Тодор Кръстев, Вежди Рашидов Костадин Ангелов, Деница Сачева.
„И аз като Вежди, чакам да се пенсионирам, но вижте какво става отвън.

По време на война генералите не се сменят

Затова предлагам Томислав Дончев и Даниел Митов за зам.-председатели“, каза Борисов, докато правеше предложенията за зам.-председатели. За Добрев пък се пошегува, че „се издигал като съхорист на Асен Василев“. „Завоювахме второто място в света по смъртност от COVID, защото Кацаров раздаваше медали, вместо да взима мерки“, каза още той и благодари на медиците.

Курс към предсрочни избори

Декларация, която задава курс към предсрочни избори приеха делегатите. В нея се посочва, че след десетилетия на стабилност и нисък дълг България е изправена пред редици кризи. „Новата коалиция на омразата се опита да лиши стотици хиляди български граждани от политическите им права и представителство. След 30 години демокрация силовите структура на държавата репресират хора заради политическите им убежища. Българското общество е разделено, обезверено и отслабено. В тази ситуация България се управлява от правителство и мнозинство, които нямат програма, адекватни цели и кадрови потенциал“, пише още в документа. Той беше изчетен от проф. Костадин Ангелов. Според декларацията управлението на страната е поверено на „коалиция от авантюристи и социалисти, обединени единствено от омразата си към ГЕРБ“. „Резултатът е, че правителството не само не може да разреши нито една от кризите, но ги задълбочава“, пише още в текста. С декларацията конференцията възложи на изпълнителната комисия на ГЕРБ заедно с ПГ на ГЕРБ-СДС да работи за управление на страната.  Да сформира постоянни екипи, които да подготвят антикризисна програма за управление на България. Да изгради постоянно действащ национален предизборен щаб, който заедно със структурите на партията да представи стратегия за явяване на предсрочни избори.

Преди приемането на декларацията, един от делегатите – Спас Гърневски, призова предсрочните избори да са още есента.

„Когато подкрепихме свалянето на Янев, се е разчело по лош начин, че ние искаме да крепим това управление. Но затова се съгласих с изречението национален щаб и предсрочни избори. Защото в този парламент няма нищо освен четворна коалиция, която се бори само за постове и пари“, подчерта Борисов.

„Много мислихме по политическата ни декларация. По темата война сме категорични това не е военна операция, инвазия, или някаква игра. Близо до нашата граница, Одеса, се води война. Тук няма оправдание да бъде пощаден агресорът“, коментира Борисов.

„Винаги съм бил за мирна, балансирана политика,

но това е когато има мир, тогава дипломатите са най-важните. Когато има война, когато виждаш милиони бежанци и това да го наричаш операция – категорично не. Вместо ние като държава и нация да сме категорични, защото в мир можеш да говориш за национални интереси. Когато гинат хора и милиони бежанци се изнасят тогава един интерес само и това е човешкият живот. Да кажеш, че си против санкции, против оборудване да се изпрати, което прави цяла Европа и света, ние от ГЕРБ сме възмутени от това. Да тръгваш на Европейски съвет и само благодарение на ГЕРБ да имаш декларация за санкции, това е несериозно“, категоричен е Борисов.

„Много им се искаше да ме сменят.

Много им се щеше дворът да остане без овчарско куче.

И се направиха много опити“, каза още той. И заяви: „Искам да благодаря на моите приятели, съратници, другари в хубавия смисъл на думата от десетилетия, че не се подведоха. Още имате нужда от мен. Много са подли, много са зли, още…имате нужда от кучето…Аз самият ще ви кажа с Веждичката (б.р. Вежди Рашидов) кога ще отидем да месим пластики и да си говорим за добрите стари времена, стига Господ да ни е отредил здраве”

Борисов благодари специално на младежката организация на ГЕРБ, която по думите му е станала по-силна от големия ГЕРБ, защото „вече плаши властта”.

„Защо ни мразят, ние бел леб сме им давали на ПеПетата“, каза Борисов по отношение на новите управляващи. Припомни също, че част от тях да били на работа в правителствата на ГЕРБ, като са били назначавани от Румяна Бъчварова.

Апел към ГЕРБ да сформира кабинет в сянка

направи още преди приемането на декларацията генсекът на ЕНП Антонио Лопес. Той се включи в конференцията с видообръщение, а председателят на ЕНП Манфред Вебер е в залата.

„ГЕРБ трябва да сформира правителство в сянка с екипи, които да подготвят антикризисна програма за управление на България и във всеки един момент да имат готовност да предложат управленчески решения.

Това е ваш дълг, това е също така наш дълг

като Европейска народна партия към хората в България“. Това заяви Лопес, генерален секретар на Европейската народна партия (EНП), към делегатите на VII Национално събрание на ГЕРБ.


„ГЕРБ трябва да работи за ново управление на страната.  Мандатоносителят е формация, която явно не желае да се учреди като политическа партия и да носи политическа отговорност. ГЕРБ трябва възстанови стабилността – политическия и междуинституционалния диалог.

ГЕРБ трябва да създаде условия

за икономическа и социална сигурност на гражданите. ГЕРБ трябва да отстоява геополитическата ориентация на България като страна член на ЕС и НАТО“, заяви Лопес. Той посочи, че в момента страната се управлява от „коалиция на омразата“. „Всичко е хаотично, без визия, без посока нито пред избирателите, нито пред гражданите“, заяви Лопес. Във видеообръщението се подчертава, че правителствата, водени от Бойко Борисов, са превели България през поредица от кризи и са я извеждали всеки път по-силна.

„Твоите правителства

пазиха финансовата стабилност,

България беше сред страните с най-нисък дълг, направиха се мащабни инвестиции в пътната, железопътната, екологичната инфраструктура“, обърна се Лопес към лидера на ГЕРБ. Генералният секретар на ЕНП пожела успешен конгрес на делегатите, по време на който да бъдат поставени високи цели и отговорности, които в бъдеще ще доведат до стабилността и полагащото се достойно

място на България на европейската сцена.

„ГЕРБ е единствената разумна алтернатива за гражданите, ще се върне на пътя на победите“. Това заяви при отчета на Изпълнителната комисия (ИК) Живко Тодоров, член на комисията и кмет на Стара Загора. Пред делегатите на Седмото Национално събрание на партията той подчерта, че политическата сила е много добре структурирана на национално и на регионално ниво.

„Въпреки това има още много работа, за да докажем, че ГЕРБ е единствената разумна алтернатива за гражданите, за страната“, изтъкна Тодоров.
„ГЕРБ има не просто председател на партията, а истински лидер, и смятам, че с неговото преизбиране ще бъдем поведени към нова поредна победа на изборите“, заяви в доклада кметът на Стара Загора.

 БГНЕС

 

- реклама -