Румен Спецов, НАП
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ иска проверка дали новия шеф на НАП е източвал ДДС

От ГЕРБ поискаха да бъде направена проверка дали директорът на НАП Румен Спецов е източвал ДДС.

„На 14 май т.г. служебният министър Василев назначава Румен Спецов да ръководи НАП. За него от сайта на НАП става ясно каква е била неговата ангажираност в Агенцията”, заяви Александър Иванов от партията.

„Следват обаче въпроси. Питаме – вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София, той е притежавал дружества, търговски дялове и е бил управител на фирми в Добрич. Когато е притежавал такива дялове, той попълвал ли е декларация за съвместимост по чл. 9 ал.5 от закона за НАП, че няма участие, дялове или не е управител в никакви търговски дружества? Вряно ли е, че е бил собственик и управител на „Гранекс Трейдър” – дружество, реализиращо обороти от милиони от продажби без самото то да има активи, сметки за ток, да има наети трудещи се на трудов договор?”, коментираха още от партията.

„Всички ние се намираме в безпрецедентна ситуация по отношение на НАП”, заяви от своя страна Кирил Ананиев. „За първи път, откакто аз работя в Министерството на финансите, започва да се организира проверка не срещу кого да е, а срещу изпълнителен директор на Агенцията. Това е прецедент и то може да влезе в учебниците, по които учат младежите. Това силно демотивира персонала, който работи в НАП, което пък може да доведе до спад от планираните от държавата приходи”, категоричен бе той.

„Срамно е шефът на НАП да е обвързан с процеси на източване на ДДС“, заяви още Ананиев.

„Вече четвърти ден г-н Василев не може да открие начин, по който да извърши тази проверка. Надявам се, че в Харвардския университет, който той е завършил, тази програма също е била засегната и той е длъжен да знае как да постъпи в този момент. Ако е забравил, ще го помоля да си припомни, но път за такава проверка има. Към НАП има информационна система „Контрол”. В нея влизат всички хора, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци“, посочи още бившия финансов министър.

Томислав Дончев пък коментира и скандала с подслушванията. „Трета седмица чакаме доказателство кой как и какво е подслушвал. Таблици на Excel мога да си направя и аз. Няма да коментирам жанра, в който всеки си води в ефир другарче. Чакаме показания на свидетел, адекватни документи, доказателства! Защото до момента всичко е на фаза „Казъл, рекъл„, подчерта той.

Според Дончев българското общество е чувствително на тема подслушване, затова от ГЕРБ няма да спрат да настояват за реални доказателства.

- реклама -