ГЕРБ, ОП, НСО, промени

ГЕРБ и ОП внасят поправките в Закона за НСО: Кой ще решава за охраняваните лица

Представители на ГЕРБ и Обединените патриоти представиха в Народното събрание промените в Закона за НСО, които внасят днес.

С тях шефът на службата ще получи право сам да определя кой и при какви условия ще ползва държавна охрана. В момента това се прави от комисия, в която влизат шефовете на НСО и ДАНС и главният секретар на МВР.

В закона си остава, че това е служба към президента. Мотивите за внасяне на поправката са, че тъй като е служба с единоначалие, се запазва положението и други органи, които придобиват информация, да подпомагат НСО, каза Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ.

Ако законът бъде приет на първо четене, ще бъде съобразен със закона за МВР, допълни той.

Промените в Закона за МВР касаят правните възможностите МВР да участва в охраната на лицата, посочени в закона за НСО. Към момента това се предвижда в инструкция за взаимодействие между НСО и МВР. Във всяко едно публично мероприятие с НСО МВР също оказва съдействие за опазване на обществения ред. И се наложи в закона за МВР да се посочи изрично, че МВР взаимодейства с НСО, обясни Красимир Ципов от ГЕРБ.

Не мисля, че законът засяга пряко ДПС и не е съгласуван с тях. Той е подписан от ОП, ГЕРБ и се взе вчера решение на коалиционен съвет, отговори Лазаров на въпрос на журналист дали има съгласуване с ДПС.

Парламентарен контрол в рамките на Конституцията ще продължи да има, както и досега над НСО, посочи още той.

До промените се стигна след като съпредседателят на „Да България“ Христо Иванов се опита да слезе на брега на парк „Росенец“. Бившият правосъден министър беше изгонен от брега от държавните гардове на Ахмед Доган. А президентът се оплака, че са му отнети правомощията да контролира кого пази НСО.

- реклама -