ГЕРБ: Докладът на ЕК трябва да се чете обективно, не е за партийна употреба – Видео

Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството на страната ни с ЕК, в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и необратимостта на осъществените реформи, както и посоката на бъдещите действия.

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова по повод докладът на ЕК за върховенството на закона у нас.

„Комисията акцентира върху сфери, в които държавите-членки и конкретно България, която в този доклад се споменава чак на 10-та страница, приоритетно да насочват своите действия, за да гарантират върховенството на правото в ЕС. Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети и на правителството“, каза още Дариткова.

Според нея докладът изрично посочва, че в началото на годината у нас са инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта. Има и повдигнати обвинения.

„ЕК оценява усилията на правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт. Това съдейства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем“, отбеляза още тя. „ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член не ЕС, както и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото“, допълни още Даниела Дариткова.

Важно е докладът на Европейската комисия да се чете обективно от всички политически сили. Той не е за партийна употреба.

Не може да се ползва за черпене на дивиденти или за отклоняване на вниманието от вътрешнопартиен проблем, заяви още Дариткова.

Докладът е коректен и отчита напредъка, специално внимание е обърнато на противодействието на корупцията.

В него се подчертава, че има добро взаимодействие между наказателна и изпълнителна власт, отбелязано е, че са наложени мерки за неотклонение на действащи политики, министри и заместник министри, заяви Десислава Атанасова отбележи добрата работа на антикорупционната комисия.

„България е една от страните, които приемат адекватни мерки за изпълнение на препоръките, които се правят постоянно като мониториг“, каза още тя.

Според Емил Радев докладът е обективен и положителен, но има и недостатъци, които трябва да се коригират.

„Това е и целта на докладите, за да не се стига до наказателни процедури“, каза още той. „Трябва да вървим по пътя за затвърждаването на върховенството на закона у нас“, заяви още евродепутатът.

Според него са показани някои недостатъци на системата и начини как да се коригират.
„Целта е да се видят тези недостатъци в съдебната система, както и относно свободата на медиите. Подобни доклади са с ясни критерии и са еднакви за всички държави членки. Много от тях може да не са доволни. Цялостна критика виждаме в целия ЕС. Докладът е обективен и е положителен за страната ни“, добави Радев.
Той коментира и медиите у нас, както и някои проблеми, свързани с тях:
Има критики за това, че има медии с неясни собственици и оттук нататък трябва да направим действащ механизъм да бъде ясно кой е собственикът на всяка една медия, коментира още евродепутатът.
Съветът за електронни медии е оценен като независим орган в доклада, подчерта още Радев.

Евродепутатът смята, че причината за оставянето на Механизма за наблюдение за страната ни е, че сме свързани с Румъния, където се наблюдава обръщане на процесите.

Радев също така заяви, че очаквания на 5 октомври доклад на Европейския парламент за България не е взел под внимание докладът на ЕК. Според него механизмите за оценка на комисията са много по-всеобхватни от тези на парламента и съответно методите на оценка са различни.
Той отбеляза, че страната ни много съвестно изпълнява всички свои ангажименти пред ЕК, Венецианската комисия и ГРЕКО, за да подчертае своите високи стандарти по отношение на върховенството на закона.

 

- реклама -