Десислава Танева писмо ГЕРБ субсидии земеделие

ГЕРБ до президента и премиера: Неизплащането на субсидиите в земеделието е предизборна манипулация

Бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева и двама бивши заместник министри изпратиха отворено писмо до президента и премиера. Писмото е по повод замразените плащания по схемите и мерките за директно подпомагане към земеделските производители. Ето какво написаха те:

До Президента на Република България
генерал Румен Радев

                                                      До Министър-председателя на Република България
проф. Огнян Герджиков

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ
 ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 

Изказваме нашето притеснение от възникналия хаос в сектор „Земеделие“ относно плащанията по схемите и мерките за директно подпомагане към земеделските производители, както и спрените мерки 10 „Агроекология и климат“ и  11 „Биологично земеделие“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020г. На пресконференция, дадена на 14.03.2017г., министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков е заявил: Гъските изядоха парите за биологично земеделие. Средствата за агроекология и биопроизводство са похарчени само за 2 години, а краят на програмата е през 2020 година. Критична е и ситуацията със субсидиите за биопроизводителите. Само за изминалите две години са разпределени суми, които надхвърлят наличния бюджет. В момента сме на минус 96 млн.“ Изказаните твърдения не са обективни и не отговарят на реалните цифри и данни. На следващия ден след пресконференцията, г-н Васил Грудев, бивш заместник – министър на земеделието и храните и дългогодишен експерт в системата на Министерството, очакваше г-н Бозуков в сградата на ведомството за среща, за да представи обективен анализ с реални параметри на ПРСР 2014-2020г. За съжаление, срещата бе отказана от министъра.

 

Имаме основание да смятаме, че спирането на мерки по Програмата и неизплащането на субсидиите по график, обсъден и утвърден със земеделския бранш, е предизборна манипулация. Тези действия ощетяват десетки хиляди земеделски производители и рискуват безпроблемното провеждане на кампанията по директни плащания. Българското земеделие няма нужда от хаос, то има нужда от стабилност и предвидимост. Всички финансови средства, необходими за изплащане на субсидиите по Схема единно плащане на площ (СЕПП),  са налични. Мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР трябва да бъде отворена незабавно, тъй като има наличен ресурс за обезпечаването й.

 Уважаеми г-н Министър-председател,

 Във връзка с гореизложеното молим да бъде проведена среща между експертния екип по земеделие на ПП ГЕРБ и министъра на земеделието и храните Христо Бозуков. Експертният екип ще представи данни, от които е видно, че спирането на мерки по Програмата е неоснователно. Поради важността на проблема и необходимостта от бързото му решаване, вярваме че ще намерите време срещата да се проведе във Ваше присъствие.

Оставаме на Ваше разположение.

С уважение,

Десислава Танева, министър на земеделието и храните (2014-2017г.)

Васил Грудев, заместник-министър на земеделието и храните (2014-2017г.)

Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните (2014-2017г.)

 

София, 16.03.2017 г.

 

 

- реклама -