ГЕРБ, компенсации, бизнес, ток

ГЕРБ: До месец ще има масови фалити и голяма безработица, а НС отказа да разгледа предложените от нас компенсации

„Вчера внесохме предложение за компенсаторен механизъм за високите цени на тока. Нашето предложение не беше допуснато за разглеждане и беше отложено за след Нова година“, каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той предупреди, че това ще доведе до масови фалити, уволнения и нарастване на безработицата у нас.

„До тогава много от фирмите ще бъдат фалирани, всички ще виждаме все по-високи цени в магазините. Безработицата ще доведе до много високи разходи за обезщетения. Влизаме в една спирала, от която трудно ще излезем“, алармира Добрев.

Той обясни, че в предложението на ГЕРБ са залегнали разчети за отпускане на по-високи компенсации за бизнеса заради скъпия ток в сравнение с обявените от вчера от кабинета. И увериха, че пари за това има:

„В какво се състои компенсаторният механизъм – 75% компенсации между пазарната цена и прогнозата на регулатора. Ще бъдат изкушени нашите опоненти да кажат „откъде пари“ – направили сме калкулации, според които АЕЦ „Козлодуй“ ще има свръхпечалба от 2,3 млрд. лева само за първите три месеца на 2022 г.. Дори с този компенсаторен механизъм държавните предприятия ще вземат повече от бизнеса, отколкото ще им върнат“, каза още Добрев, като обясни, че това се дължи и на ДДС, което остава 20%.

По-рано днес председателят на Народното събрание Никола Минчев отказа да допусне до гласуване предложението на ГЕРБ с аргумента „лична преценка“.

„Преценката на председателя е грешна. Неговата преценка отлага разглеждането на въпроса 1 месец. Защото трябва да мине редовното заседание на Бюджетната комисия през януари, това означава, че проектът на решение ще се разгледа през втората седмица“, каза Добрев.

И отново предупреди:

„Докато пишехме вчера проекта на решение, очакваната цена за първото тримесечие на следващата година беше 6 пъти повече от прогнозната цена на регулатора. До тази сутрин прогнозната цена скочи с още 20%. Намираме се в изключително тревожна ситуация. Мерки трябва да бъдат взети веднага“, каза депутатът от ГЕРБ.

- реклама -