ГЕРБ

ГЕРБ: Днес новата коалиция даде 250 млн. лева на печелившите от енергийната криза

От ГЕРБ с остра реакция срещу решението на Народното събрание да отхвърли предложението им за спиране на субсидиите към сектора за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници (ВЕИ сектор, бел. ред). Според Тома Биков така на практика ПП, БСП, ИТН и ДБ са гласували да дадат  250 млн. лева от държавните средства на дружества, които вече са на свръхпечалба.

Той обясни каква е схемата на финансиране:

„Към месец юли цената на тока беше над 100 лева, в момента цената отива към 600 лв., а разликата държавата я покриваше за към ВЕИ, това е директна субсидия. В момента като е към 600 лв. цената, те продължават да бъдат субсидирани от 100 до 400 лв. Така до юли те ще получат 250 млн. лева“, заяви Биков.

И каза какво е било предложението на ГЕРБ:

„Ние предложихме да се спре тази субсидия към сектора, който в момента е на свръхпечалба. Цялото управляващо мнозинство гласува за тези 250 млн. да бъдат дадени на тези, които печелят от енергийната криза. Има депутати, които работят там в този сектор, защитават тези лобистки интереси. Ти да даваш 250 млн. на хора, които вече са мултимилионери, е абсолютно престъпление, лобизъм и тук трябва да дойде министър-председателят Кирил Петков и да обясни“, призова депутатът от ГЕРБ.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов обвини управляващите, че не са предприели никакви мерки за подкрепа на бизнеса. Вместо това, премиерът и ресорният министър на енергетиката, че са се скрили зад „аватари“:

„Вчерашното решение беше справедливо. Днес беше ревизирано. Никой не говори за бизнеса, но той е главния спонсор на държавата. Няма никакви мерки във визията на новото управление за българския бизнес. Ние направихме едно конструктивно предложение, заявявайки своята отговорност към българските граждани и бизнес. Какво се случи? Премиерът и ресорният министър на енергетиката се скриха в МС, започнаха със свои аватари да разпореждат на парламентарните си групи как да направят днес едно нещо – да не подпомогнат нито гражданите, нито бизнеса„, категоричен беше Иванов.

Той предупреди, че през зимните месеци януари и февруари токът поскъпва заради повишеното търсене. Ако до тогава не се предприемат мерки за бизнеса, категоричен е той, ще се стигне до неговия колапс.

От ГЕРБ припомниха още, че е било отхвърлено предложението им за замразяване на цените от нивата на 1 януари тази година, което на практика би означавало поевтиняване на тока, парното и водата.

Предложението, което днес приехме, ще остави цените каквито са в момента, категорични са от ГЕРБ.

- реклама -