ГЕРБ, Деница Сачева, Закон за социалните услуги, деца, родители

ГЕРБ: Държавата няма да взима деца от родителите им

Започваме разговори с парламентарните групи и НПО за Закона за социалните услуги, изпратили сме молба за среща със Светия Синод.

Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в Народното събрание

„Още веднъж за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това.

Точно обратното с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност. Това, което се случва последно време в обществото, безспорно не може да ни остави несъпричастни.

Не можем да проявяваме високомерие към страховете на хората.

Казах, че ще започнем диалог и разговори с всички групи. Започваме разговори с парламентарно представените партии. Днес ще има среща с НСОРБ. Изпратила съм молба за среща със Синода. Очаквам да получа отговор, за да можем да направим среща с Българската православна църква, да чуем тяхното мнение, тяхното становище и това, което ги притеснява в закона. Следващата седмица ще има срещи с НПО, включително с организациите на хората с увреждания, както и с организации на протестиращите“, допълни още Сачева.

Тя посочи, че от началото на следващата година ще бъдат проведени регионални дискусии в 6 области в България, за да се съберат максимално.

„Законът не се отнася до отменане на деца, в този закон се регламентират всички грижи, които полагаме към възрастни хора, хора с увреждания и семейства, които имат нужда от подкрепа“, повтори Сачева.

„В момента ние все още разговаряме с хората. Не сме инициирали проверки кой пуска фалшиви новини и кой в момента буни различни страхове, но сме готови в случай, че видим, че има съзнателна злоупотреба, да сезираме прокуратурата“, допълни Сачева.

 

 

 

- реклама -