ГЕРБ: БСП разпозна програмата за саниране като позитивна

Днес БСП се събуди с пореден катарзис и разпозна програмата за саниране като позитивна. Най-социалната програма за обществото е била опорочавана от БСП по явни и подмолни начини, които са саботирали програмата. Това заяви Георг Георгиев от ГЕРБ на извънреден брифинг в кулоарите на НС.

Според Георгиев БСП са спекулирали, че с програмата хората ще останат без апартаменти, че ще затънат в дългове и т.н.

Преди е имало съпротива срещу програмата от страна на БСП, коментира депутатът и бивш министър на икономиката Делян Добрев. Програмата е била успешна, защото от самото начало е била заложена конкуренция сред общините и етажната собственост, за да бъдат включени блоковете в нея.

Това, което е притеснило ГЕРБ, е намерението на БСП да въведат промени в програмата, което според тях, ще я провали. В същото време БСП се готвят да централизират програмата, за да не работи, защото МРРБ няма да успее да проведе обществените поръчки и програмата ще се забави и ще се загуби, допълни Добрев.

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова заяви,че програмата е била утвърдена с решение на Министерски съвет и е бил разработен механизъм за реализирането й. Като общо стойността е 1 млрд. лв. После тази програма е разисквана в НС, за да бъде реализирана в обема, в който е заложена.

Основната финансираща структура е Българската банка за развитие, каза още Павлова. В изпълнение на ангажиментите си, тя всеки месец е получавала справка за блоковете по програмата. Финансовото изпълнение като размер към момента е на стойност 985 млн. лв. и се достига до максималния размер, до който е капацитетът на реализиране на програмата и сега Павлова уведомява хората, че е достигнат максимумът за реализирането на програмата, което означава, че нови договори няма да има.

Следващата стъпка е да бъде увеличена програмата с още 1 млрд. лв. за 2017 г., за да стане това обаче е необходимо да бъде взето решение на НС. Дотогава трябва да се спре приемането на нови договори, защото няма ресурс. Това са фактите и истините по този казус, каза Павлова.

Тези, които две години са водили антикампании, сега изведнъж я харесват, коментира тя. Програмата е стигнала до половин милион българи и подкрепя малкия и среден бизнес, изтъкна тя. ГЕРБ ще настояват за приемственост на програмата и ще искат тя да продължи да съществува и всяка година да се отделя по 1 млрд., за да може да продължи.

Министърът на финансите в оставка Владислав Горанов заяви, че до края на годината ГЕРБ ще финансира програмата в пълнотата, в която е получила подкрепа от НС. Ако трябва да продължи то програмата за саниране има нужда от нова подкрепа от НС и от мнозинството. След приемането на бюджета от ГЕРБ искат продължаването на програмата. Няма увереност обаче, че има капацитет за политическа подкрепа на програмата в НС.

- реклама -