Андрей Новаков КПКОНПИ Демократична България

ГЕРБ: България е отказала участие в разследване на злоупотреби с евросредства

България, Полша и Унгария не участват в операцията на Европол „Сентинел“, която разследва злоупотреби с фондове, предназначени за възстановяване след пандемията от коронавирус.

Данните се съдържат в доклад на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, който ще бъде гласуван утре в пленарна зала.

Трите държави са най-големите бенефициенти на
кохезионните фондове, но въпреки това не участват в операция „Сентинел“.

Българският евродепутат Андрей Новаков коментира, че не е ясно защо България не се е съгласила да участва в операцията по разследването на харченето на парите.

„В доклада, който ще гласуваме утре, се подчертават три държави – България, Полша и Унгария, които са отказали участие.

Операцията стартира на 15 октомври 2021 година, малко след което до всички държави членки са разпратени покани да участват.

Няколкократно България е била подканвана да вземе участие.

Това така и не се е случило. Към момента съм изправен пред неприятната ситуация да се налага да обяснявам на колеги от какво се тревожи българското правителство и защо МВР не се е съгласило да участва в тази операция и Европол да разследва как са харчени парите за COVID-19, които ЕС отпусна за България.
За съжаление това съвпадна и с нещо друго.

юИзпълнителният директор на Агенцията за одит на средствата от ЕС беше отстранен,

като беше променен и устройствения правилник на агенцията и от мандат от пет години той ще се назначава и уволнява единствено от финансовия министър.

Това прилича на свръхконцентрация на власт, при положение, че тази агенция е независима
и не зависи от мандата на един или друг министър, а е с петгодишен мандат.

Тя трябва да контролира правителството как харчи парите от Европейския съюз”, каза Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ.

„Това нещо ме тревожи на фона, че все още нито една стотинка от Плана за възстановяване,не е стигнала до българските общини. Ние – делегацията на Комисията по контрол на бюджета –
имахме среща с представители на Сдружението на общините в България. Те казаха, че не са били канени, не са участвали в процеса по изготвяне и одобрение на Плана за възстановяване и
нямат готовност да подават проекти по него. Искам за пореден път да подчертая, че като човек, който участва в писането на правилата за европейско финансиране е изключително тежко да приеме, че моята собствена държава не може да се възползва от тях, още повече, когато се
създават съмнения, че нещо се прикрива заради нежеланието ни да участваме в акции на Европол, които имат за цел да запазят интереса на европейския данъкоплатец и на неговото
финансиране”, допълни още той.

- реклама -