Герайнт Томас, Тур дьо Франс
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Герайнт Томас влезе в историята на Тур дьо Франс

Герайнт Томас влезе в историята на Тур дьо Франс. Днес той спечели 12-я етап – Бург-Сен-Морис до Алп д’Юез. Финалът е най-известното изкачване в Тура и има митична окраска. С победата си уелсецът стана първият британец, триумфирал на Алп д’Юез. Успехът бе втори пореден за него, след като той триумфира и във вчерашните изкачвания в Алпите.

Стевен Крусвийк
Стевен Крусвийк направи забележителна солова езда, но бе застигнат 3 километра преди финала и остана десети

С успеха Томас запази и жълтата фланелка, която взе вчера. Той увеличи аванса си пред Крис Фрум, Том Дюмолен и останалите претенденти, защото взе и бонус секунди за успеха. Дюмолен завърши втори на две секунди, Роман Барде – трети, на три секунди от Томас. Фрум завърши четвърти, Микел Ланда – пети. Винченцо Нибали пък бе съборен от велосипеда си от тълпящите се зрители.

Винченцо Нибали
Лошият късмет продължава да преследва Винченцо Нибали
Герайнт Томас: Никога не съм си помислял, че мога да спечеля тук

„Честно ли? Абсолютно безмълвен съм. Не знам какво да кажа. Никога не съм си и помислял, че мога да спечеля днес. Просто следвах Дюмолен и Барде. Лош късмет за Нибали, но и аз едва не паднах на същото място. Невероятно е! Може ли сега направо да се пренесем в Париж“, с усмивка попита Томас. „Все още продължавам да твърдя, че Фрум е фаворит. Той е легенда. Най-добрият! Супер е! Не мога да повярвам! Алп д’Юез. Лудница, лудница“, не можеше да скрие емоциите си победителят.

Поне двама опитаха да нападнат Фрум

Журналистите, отразяващи Обиколката, съобщиха, че поне двама души са се опитали да ударят Крис Фрум. Полицията пък съобщи, че е конфискувала течности (най-вероятно урина), които е трябвало да бъдат хвърлени по колоездачите.

- реклама -