времето

Георги Рачев: В почивните дни ни очаква хубаво и прекрасно време

Георги Рачев: В почивните дни ни очаква хубаво и прекрасно време

В почивните дни ни очаква хубаво и прекрасно време.

По-чувствителните дами ще усетят южен поток силен вятър. Очаква ни много топло време. След няколко дни си отива климатичната зима.

След по-малко от месец си отива астрономическата зима. А метеорологичната зима отдавна я няма“. Това каза за бТВ климатологът Георги Рачев.

„Много, много топло време – благодарение на това, че едно ниско атмосферно налягане е заключено в Централна Европа. То формира циклони, които обаче ще минат малко южно от България и няма да донесат валежи. Чак около 29 февруари – 1 март може да очакваме валежи у нас“, посочи той.

„В Югоизточна България може да е по-топло, отколкото в Алжир, Тунис и Либия – или поне толкова топло. Очакват ни температури от 20 градуса, които е възможно да бъдат и прехвърлени. Вторник, сряда и четвъртък ще има малко по-хладно време“, заяви проф. Рачев

„Бурният, динамичен март месец може да предложи много топло време, може да предложи и сняг. Но общо взето със зимата приключихме“, допълни още той.

„От следващия петък ще ни очакват отново малко по-високи температури. Началото на март ще бъде по-сухо от обичайното, но и през февруари са достигнати 25% от нормата на валежите за месеца“, уточни климатологът.

Той очаква този февруари в България да бъде най-топлият, откакто се водят наблюдения.

През уикенда ни очаква предимно слънчево време с температури до 20 градуса

През нощта ще има разкъсана висока облачност, след полунощ на места в Южна България ще се

образува и ниска. В повечето райони ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър,

съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Минималните температури ще са между 4° и 9°, по-ниски ще са в котловините, където ще се задържи почти тихо, в София – около 3°.

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-ниско от средното за месеца.

Утре – 24 февруари, преди обяд над Западна България ще е предимно слънчево,

но облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, след обяд вече ще е значителна.

В Източна България преди обяд в низините ще има ниска облачност, на места ще бъде и мъгливо,

а в следобедните часове ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от юг-югозапад,

с него дневните температури още ще се повишат и максималните ще са между 16° и 21°, в София – около 16°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време.

Сутринта на места ще има ниска облачност или мъгла,

а след обяд ще има разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 15° и 19°, по-ниски ще са на север от Варна. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините в Западна България облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, но ще се задържи почти без валежи. В планините на изток по-значителна ще е облачността в сутрешните часове, а след обяд ще е предимно слънчево. Ще духа умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 10°, на 2000 m – около 3° .

В неделя над Западна България облачността ще е значителна, но само на изолирани места по-късно през деня е възможно да превали слаб дъжд, по най-високата част на Рила и Пирин – слаб сняг; ще духа слаб вятър от изток-югоизток. В източната половина от страната облачността ще се вплътнява и снижава, без валежи; там вятърът ще е умерен, от юг-югозапад. Ще бъде топло за периода, с преобладаващи минимални температури между 5° и 10° и максимални – от 12-13° до 20° на отделни места в централната част на Дунавската равнина.

В понеделник вятърът и в източните райони ще стане от изток-югоизток. Облачността ще бъде предимно значителна, повишава се вероятността за валежи на повече места в западната половина от страната.

- реклама -