Георги Рачев съобщи до кога ще става за море и кога ще вали

„Много топъл септември предстои. Бургас предлага чудесно време чак до 19-и септември, една малка промяна с облачета само предстои.“ Това прогнозира климатологът Георги Рачев пред БТВ.

Тропични нощи се нарича, когато и сутрешните температури не падат под 20 градуса. Чак след 18-19-и може да има валежи и застудяване, прогнозира Рачев.

Лятото е най-дългият сезон в България, напомни климатологът.

Все пак наближаваме есенното равноденствие и полъхът на есента се вижда по по-ниските сутрешни температури, няма го този задух, много е приятно, продължи той. Но с уговорката, че все пак не може да имаме очаквания като за времето в Гърция с „монтираното“ отгоре слънце и удължаване на сезона до октомври, уточни той.

Целият септември става за почивка.

„Този път леко се различават американските и европейските прогнози и заложената температурна норма. Но при прогнозите и на двата центъра у нас ще е по-топло от нормите“, обясни Рачев.

От юли България е разделена на две – Източна, където почти не вали, и Западна с нормални валежи.

Така перничани най-после ги изкъпахме, сега ще имат вода цялата зима и напролет. Задава се обаче безводие на изток, особено по поречието на Камчия. По цялото Черноморие рискът от безводие е голям с изключение на най-южното. До 17 септември, т.е за следващите 10 дни се очаква само в планините да капне.

Чак до януари продължава прогнозата за валежи под нормата.

„Няколко неефективни ВЕЦ-а точат нашите язовири, трябва да се уплашим от предстоящото безводие и да управляваме по-умно водите си“, призова доц. Рачев.

- реклама -