Георги Първанов, ПП, обещават, правителство, партии, коалиция

Георги Първанов: Властта на Радев става безконтролна, от месеци сме в президентска република

„Та ние от месеци наред имаме република на президента! Той има служебно правителство, доминира чрез близки до него групи в парламента. Каква по-голяма от тази власт? Тя даже в някаква степен става безконтролна. Това не бива да се допуска!“

Това каза в интервю за в. „24 часа“ президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов. Той бе категоричен, че Румен Радев не може да играе ролята на обединител на нацията, защото заема страната на определени партии в политическия спектър.

„Президентът Радев си е избрал другата позиция. Той взема страна“, категоричен е Първанов и добавя:

„На част от политическия спектър. Вдигнатият юмрук е много ясен знак за това. Може историята да прецени, че това е по-успешното. Дори и да допуснем, че към онзи момент това е било необходим знак, то два парламента по-късно се задълбочават негативните процеси. И тук президентът трябва да бъде активен, защото хората очакват от него много. Да бъде активен в широкия смисъл на думата – като посредник, който преодолява различията и помага за формирането на голяма и работеща коалиция. Не мога да кажа кой ще бъде в следващия парламент, имаме и президентски избори, не знаем и оттам как ще се излезе. Това усложнява ситуацията.“

„След Радев, когато и да е това, може да дойде друг с още по-големи амбиции, който да бъде още по-рисков държавник. Така че нека да не залагаме цялата власт в ръцете на един човек.“

И въпреки това, Първанов е на мнение, че Румен Радев има всички шансове да спечели и втори мандат на президентския пост.

А за вероятния проект на Кирил Петков и Асен Василев президентът Първанов коментира, че вероятно ще получи сериозна външна подкрепа.

„- Не е изключено такъв проект, добре финансиран, с външна подкрепа и с някакви вътрешни очаквания, да разбърка картите. Но тъй като от доста години съм в политиката, ще кажа, че да направиш успешен проект от днес за утре, ми се струва доста рискована операция, граничеща с авантюра. Не става дума за това дали може да вземе 5, 10 или 20%. А за това, че подобен проект ще се сглоби от обичайните хора, които през целия преход обикалят от една партия в друга. Ще се наместят в този проект, което става взривоопасно в бъдещия парламент. Така че съм по-скоро скептик, но всеки има конституционното право да се пробва“, категоричен е Първанов.

Според него е вероятно зад този политически проект да стои самият Радев.

А по отношение политическата криза в страната от гледната точка на партиите в парламента, Първанов се обяви за възстановяване на нормалния диалог с БСП и дори с ДПС и ГЕРБ.

Важно е да има стабилни и работещи партии в управлението. Би било чудесно, ако могат да направят коалиция, която да включва хора и от едната, и от другата страна. Но при много ясно разписана програма за управление, а не само на дадена дума в кулоарите“, смята Първанов.

„За БСП абсолютно. БСП и лявата коалиция показаха разум. Първо, това може би беше найразумната кампания от много години насам. Второ, запазиха цивилизовано отношение при разговорите в парламента. Не мога да си представя бъдещото управление без левицата.“

„Що се отнася до ДПС, с риск да не бъда разбран от широката аудитория, но някой трябва да започне този разговор – мисля, че трябва да се сложи край на този остракизъм по отношение на ДПС. Ако имате нещо против някого персонално – кажете му името, предприемете необходимите законови, политически и морални действия, но не хвърляйте вината върху една политическа формация, която не би била излишна като стълб в бъдещото управление, защото ДПС са предсказуема формация“, смята Георги Първанов.

„Трябва да се предостави възможност на ГЕРБ да бъдат конструктивна опозиция. Тоест не всяко действие на парламента и правителството да носи идеята за мъст, мачкане и чегъртане. Защото това идва в повече, има дори преиграване. Там има качествени и свестни хора, сигурно има и такива, които са се набъркали и са крали, но кесаревото – кесарю, както е казал народът“, смята експрезидентът.

Първанов разкритикува остро и работата на 46-ото Народно събрание.

„Това е грубо, непохватно и жалко. Да, трябва да се направи цялостна и задълбочена реформа, но да вземеш охраната на главния прокурор – това е нещо, което го няма никъде в Европа. Главният прокурор е човекът, който трябва да бори престъпни групировки, които не са безобидни. Ние знаем, че по света са посягали на главни прокурори и ако го оставим беззащитен, това ще компрометира много самата политическа система. Този закон за НСО, който май се оказва единственият потенциален продукт на парламента, ми се струва доста нелеп и смешен.“

Първанов не се притеснява, че може и неговата охрана да бъде отнета:

„Като ми вземат колата – аз цял живот съм си карал трабанта, после голфа, сега мога да си карам шкодичката, която имам отпреди Борисов и Корнелия да се качат на подобен транспорт“, каза Георги Първанов.

И допълва:

„Не е в това проблемът. Борисов може да си осигури охрана, цял живот е разбирал от това и
сигурно има, макар и не пряко, фирма, която е много по-модерно оборудвана от НСО. Доган и
Пеевски са си решили въпроса много отдавна. Ще вземат на министрите – те ще се снабдят с
ведомствени коли. Но прочетох, че има 3000 коли и 1000 шофьори в отделните структури на
управлението. Тях никой не ги мисли.

Такава структура трябва да има. Бяхме домакин на председателството на ЕС, тук дойдоха всички
държавни глави, кой ще поеме охраната им, МВР ли?“

Според него определени политически субекти искат да „обезсилят“ НСО и да я „яхнат“ както прокуратурата.

- реклама -