Георги Панайотов, Министерство на отбраната, средства

Георги Панайотов: Парите в Министерство на отбраната са харчени непрозрачно

„Проверките установиха, че финансовите и материални ресурси на МО не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата.

Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно и при липса на ефективен мениджмънт и административен и финансов контрол“.

Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Днес той представи изводите от възложените проверки в силовото министерство.

„Първото, което искам да засегна е състоянието по изграждането на инфраструктурата за приемането във ВВС на новите целеви изтребители Ф-16.

Основното е, че не е организиран международен конкурс с международни участници, които имат опит. Изборът на фирмите основно за „Граф Игнатиево“, както и в авиобазите „Крумово“ и „Безмер“, е правен въз основа на никакви критерии.

Не намерихме документи, които да покажат, че изборът на фирмите е извършен след преглед на пазара, опита им и възможностите. Намерихме докладни записки, които са изготвени от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ и през зам.-министъра на отбраната са били предоставени на министъра за подпис. Записките съдържат текст: Ние се срещнахме с някоя си фирма и решихме да ви предложим договор с нея“. Защо – без аргументи и причини“, посочи Панайотов.

„Не можахме да намерим следи защо стойностите на проектите са определени такива, каквито са. Отговорната дирекция „Инфраструктура на отбраната“ не е свършила нищо по това, Нещата са вършени наизуст“, допълни той.

Той обясни, че 44 договора са сключени без супервайзър за координация на проектите.

Авансовото разплащане за обществени поръчки е на 100%.

Според план-графика на изпълнение на договорите за „Граф Игнатиево“ трябва да се извършват строителни работи. Това се случва само по 3 от тях, останалите са на идеен проект. 95% от обществените поръчки са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн.лв. и само 680 000 лв. са заделени за фирми, селектирани с конкурс.

По думите му някои е решил, че разходите по „Граф Игнатиево“ ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани разговори и преговори, но НАТО отрича.

„Извършваме действия по намирането на 53 млн.лв. за изграждане на авиобаза „Граф Игнатиево“. Кашата ще доведе до забавяне на дейностите с 6 до 8 месеца. Те не са били предвидени“, заяви той.

А обезлесяването на декар в „Граф Игнатиево“ е струвало 2500 лв., докато в „Чешнегирово“ е 220 лв. Не открихме защо е тая разлика, посочи още служебният министър.

Министър Панайотов сподели и резултатите от проверката на „Терем“.

„Ръководството на фирмата се е ползвало от социални облаги. Извършвани са командировки в чужбина с неясна цел, без резултати. Служебни автомобили са се използвали за лични цели“, каза той.

През 2017 г. групата фирми „Терем“ е била за последно на печалба.

„Понастоящем имат способност за ремонт само на стара съветска техника. Техният холдинг, за да поддържа останалите си предприятия, е дала заем на стойност 42 млн.лв. с ДДС, които никога няма да бъдат върнати. Не е направено нищо за модернизирането на групата и усвояването на нови мощности. Дружествата работят на загуба, Съветът на директорите няма бизнеспрограма. След септември няма да имат договори и служителите няма да получават заплати“, коментира още Панайотов.

„С над 1000 имоти с отпаднала необходимост разполага МО. За тях няма критерии и визия за стопанисване и управление. Годишните разходи за тях са 23 млн. лв.“, обяви още министърът.

- реклама -