Георги Панайотов, военни, граница, мигрантски натиск

Георги Панайотов: Спецчастите ще помагат за охраната на българската граница

Няколкостотин български военнослужещи ще подпомогнат охраната на българската граница за предотвратяване на нелегално проникване на българска територия.

Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов  на учебен център „Црънча“, където наблюдава демонстрацията на способности в съвместната българо-американска подготовка JCET.

 

След вчерашната координационна среща в Елхово със структурите на МВР е потвърдено, че българските военнослужещи ще се включат в действия по предотвратяване на нелегално нахлуване на българска територия на българо-турската и българо-гръцката граница.

„Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това“, подчерта министър Георги Панайотов. По думите му – военнослужещите, които ще заминат за границата, ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка.

„Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. При необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост).

Предстои да бъде издадена министерската заповед за участието на военнослужещите.

 

За демонстрацията на способности днес на учебен център „Црънча“ министър Панайотов заяви:

„Искам да дам много висока оценка на генерал-майор Явор Матеев и всички негови подчинени, организатори на учението. Това е перфектно планирано и изпълнено учение, в което действаме с наши съюзници. Всичко говори за тяхната висока натренираност“.

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов и посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа наблюдаваха демонстрации на способности на участниците в съвместната българо-американска подготовка JCET. Военнослужещите представиха своите умения при инфилтрация по способа „скок от малка височина с незабавно разтваряне на парашута“, инфилтрация на снайперски тим по алпийски способ за заемане на огнева позиция, директни действия за обезвреждане на терористи в сграда. Те показаха своите умения при изпълнението на военно-ръкопашни техники, както и при динамичната стрелба на къси и пределно къси дистанции.

- реклама -