Георги Панайотов, черна кутия, МиГ-29

Георги Панайотов: Данните от черната кутия на падналия МиГ-29 ще бъдат разчетени още днес

Черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 е намерена на повече от 70 метра дълбочина в Черно море.

Това заяви военният министър Георги Панайотов на извънреден брифинг пред медиите.

Черната кутия в момента се намира на борда на кораб на българския военноморски флот. Тя ще бъде транспортирана до военна база „Граф Игнатиево“, за да могат да бъдат взети данните от нея.

„Докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията, която всъщност събира информацията, е здрава и дава надежди, че информацията може да бъде снета днес в рамките на деня“, коментира военният министър.

От черната кутия ще може да бъде получена информация за всички параметри на полета, режима на двигателя, скоростта, височината и траекторията на самолета, както и в какво състояние са били средствата за управление.

„За всичко ще получим информация стига вътрешната обвивка да не е увредена“, увери министърът.

Той призова да се оставят спекулациите. Ще се установят фактите и тогава обществото ще бъде информирано за причините за инцидента.

Днес беше възобновено търсенето в района на падането на изтребителя. Беше извършен детайлен анализ на събраната информация за конкретизиране на евентуалното местоположение на черната кутия.

В операцията участваха минен ловец „Цибър“ и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма „Хидроремонт“.

На 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача самолетът на майор Валентин Терзиев падна в морето. Майорът загина. Издирването беше преустановено заради лошото време.

- реклама -