Георги Марков, кома, политика, депутат, конституционен съдия,

Георги Марков: България изпадна в политическа кома

„Сбъдна се прогнозата ми, че България ще изпадне в политическа кома, за най-голямо мое съжаление. Тези избори 2 в 1 не решиха политическата криза у нас, а я задълбочиха, защото Народното събрание и президентът изпаднаха в институционална недостатъчност. За парламент отказаха да гласуват 2/3 от избирателите. На президентския вот отново 2/3 от избирателите не отидоха до урните. Резултатите, като обществената подкрепа, са много печални“.

Този коментар направи пред Георги Марков, бивш конституционен съдия и бивш депутат от гражданската квота на ГЕРБ.

„Трябва редовното правителство да бъде излъчено преди Срещата на върха на 16 и 17 декември в ЕС, „защото е добре България да изпрати там не президента Румен Радев, а излъчен от парламента премиер, който да каже позицията на България по един важен въпрос – за приемането на Северна Македония“, смята той.

Според него преговорите за правителство могат да продължават, но това не пречи парламентът да започне работа:

„Народното събрание трябва да започне дебат по темата „Македония“, която е много важна. Не може да се правим, че сме слепи и глухи. Има нови моменти в отношенията между България и РСМ, които парламентът трябва да разгледа и да се произнесе с декларация. Трябва да даде мандат на новия премиер или на президента за Срещата на върха“.

По думите на Марков изказването на Румен Радев, че Крим в момента е руски е било предизборен трик:

„Той ни води към НАТО, където си го харесват. … А Кирил Петков беше посочен от посланика на САЩ Херо Мустафа – той е техният човек“.

- реклама -