Снимка: БГНЕС

Георги Лозанов: В момента парламентът е медия и съд, а не е политическа институция

„Реалният конфликт не е между партиите, а между формациите и журналистите. Властта винаги се опитва да ги поставя в някаква зависимост. Журналистите са истинският коректив, но в България тази хватка не може да се приложи. Неслучайно сме на 112-о място по свобода на словото”. Това заяви медийният експерт проф. Георги Лозанов пред BGonAir.

„Политиците смятат, че като говорят през социалните мрежи без журналисти, са по-убедителни. Това обаче е обидно, защото не дават право на аудиторията да участва във взимането на решения и да възрази. Всички управляващи са били обект на мощен гняв и на протестен вот след падане от власт. Надига се голяма воля за възмездие, но в същото време трябва да дойде някой друг на власт. Народното събрание е блокирано, защото темата за възмездието е водеща. Работа на съдебната власт е да казва кое е престъпление, а не на политиците. В момента парламентът е медия и съд, но не и политическа институция. Политиците дезертираха от своята работа. Четвъртата власт не пречи на останалите три. Тя е на гражданите, на аудиторията. Свободата на словото не е в свободата на говорещите, а на пишещите”, каза още проф. Лозанов.

На политиците им трябват журналисти, но те трудно разбират това, подчерта Лозанов.

„Смятат, че когато говорят на хората през социалните мрежи, това им дава шанс да бъдат по-убедителни. В момента, в който застанеш пред аудиторията без журналисти, ти нанасяш демократична обида, защото не ѝ даваш възможност да възрази. Започваш да водиш монолог и агресивно да съобщаваш мнението си“, настоя Лозанов.

И добави, че политиците нито са съдебна власт, нито са четвърта власт, за да превръщат парламента в медия и да го използват само за изявления. „В момента парламентът е медия и съд, а не е политическа институция“, убеден е Лозанов.

- реклама -