Георги Икономов, кмет на Банско пред FN: Решението на ВАС е тежък удар върху зимния туризъм в цяла България

В Банско местните остават разочаровани от вчерашното решение на 5-членен състав на ВАС да отмени правителствените промени в плана за парк „Пирин“. Според кмета на града, надеждата на хората е била не просто да се построи втори лифт в курорта, а да се вземе генерално решение за развитие на зимния туризъм у нас, което да доведе и до промяна на действащите нормативни актове. Позиция, която природозащитниците не споделят. Снощи те празнуваха пред МС за решението на съда.

Какво обаче означава решението на ВАС за местните хора специално за Flashnews говори кмета на Банско Георги Икономов.

Какво означава за Банско решението на ВАС да не се строи в Пирин?

Това ще доведе до негативно влияние не само в Банско, ами и в региона. Тук не работят хора само от Банско, а от региона. Това е удар много тежък, психически и технологически. Едва ли ще се намери нормален човек да си помисли да инвестира в зимна ски инфраструктура при такова отношение към този вид туризъм и такава законодателна рамка. Ще има застой в туризма и едва ли някой ще убеди хората от региона, че зимния туризъм е приоритетен. Не. Не е.

Имате ли някакъв ход от тук нататък?

От общината нямаме. На ход е правителството, ако решат да правят нови законодателни промени така, че да се разреши разширяването на зимните курорти.

Има ли настроение за протест в региона?

Срещу какво да протестираме. Не. 10 години протестираме и казваме, че това е важно да се случи. Не само в банско, а във всички зимни курорти. Важно е да има икономика в планините. Ние нямаме друго препитание- нямаме море, полята на Добруджа, нямаме производство и индустрия. Нас единственото ни препитание е планината, от нея си изкарваме пари. Това е икономика за региона, това е здраве и това е екология. Защото, когато човек е богат и изкарва пари си пази планината. Защото беден човек еколог няма. Никой не ни разбра.

Как върви сега зимния сезон?

Как да върви. На туристите не можем да предоставим нова услуга, те знаят че като дойдат пак ще се наредят на опашките.

- реклама -