Георги Харизанов

Георги Харизанов: Възможни са сериозни персонални промени до най-високо ниво

„Оставката на правителството не е ясна, по-скоро застъпвам идеята за сериозни персонални промени до най-високо ниво. Оставката на главния прокурор обаче не зависи от гражданското общество. Принципът за разделение на властите продължава да важи с пълна сила. Какво би могъл да направи премиера Бойко Борисов с главния прокурор Иван Гешев, ако не одобрява неговите действия“. Това каза пред БНР политическия анализатор Георги Харизанов от Института за дясна политика, член на ГЕРБ.

Според него основна цел, която се споделя и от много хора на площада, е да не се подарява управленска власт на президента Румен Радев и хората около него.

Той определи това като „легитимна причина законно избраното правителство и непромененото парламентарно мнозинство да продължат своя мандат“.

Анализаторът изрази недоумение защо за министъра на вътрешните работи Младен Маринов и за министъра на финансите Владислав Горанов се правят внушения за обвързаности с ДПС.

„Маринов развива своята кариера от над 25 години. Горанов като експерт по финансите присъстваше до Борисов при първия му кандидатпремиерски дебат още 2009 година. Не знам откъде се роди тезата, че те са хора на ДПС. Караниколов е квота на „Атака“, така че, дали има роля ДПС при определянето му на поста, трябва да попитате г-н Сидеров“, каза още той.

Харизанов подчерта, че през годините партия ГЕРБ не е успяла да осъществи диалог и взаимодействие с това гражданско общество, съставено от 25-30-годишни хора.

„Те не се интересуват от комунистическото наследство, те искат да живеят добре сега, защото виждат как живеят връстниците им в чужбина. Между ГЕРБ и тези хора има тежък комуникационен проблем и те насочват недоволството си изцяло към ГЕРБ, защото никой друг не ги е управлявал от момента, в който са започнали да се интересуват от общество и политика“., анализира Харизанов.

- реклама -