Георги Харизанов

Георги Харизанов: Парите, които влизат в лечебните заведения изчезват в бездънната яма на дълговете

„Каквито и пари да влязат в българските лечебни заведения, те изчезват в бездънната яма на дълговете.“

Това заяви пред радио „Фокус“ политическия анализатор Георги Харизанов.

Според него е ненормално непрекъснатото трупане на дефицити в здравната система и лъжата, че чрез клинични пътеки сме заплатили това, което ползваме.

„Не може да очакваме ефективност от система, на която са простени всички грешки“, каза още той.

Политическият анализатор коментира и 50-те млн. долара, които бяха дадени за медиците. По думите му тези пари трябва да бъдат осигурени от здравната каса. „Докато не се вземат няколко важни решения, ще продължим да спорим за 6 млн., 50 млн., 80 млн. Дълговете на общинските болници са 500 млн., от тях просрочени са над 160 млн. Повечето общински болници са в технически или реален фалит. От друга страна премиерът казва, че в неговия мандат няма да фалира болница. От трета страна данъкоплатците плащаме за това и виждаме от разследвания колко брутално ни крадат“, коментира той.

Георги Харизанов каза още, че мълчаливото съучастие на работещите в системата води до отваряне на нови дупки, които се заплащат от данъкоплатците. Той коментира и възнагражденията на работещите в здравеопазването. „При капитализмът няма правило, че всички трябва да получават еднакви възнаграждения“, обясни той.

източник: Радио Фокус

- реклама -