Георги Харизанов

Георги Харизанов: Няма го лидера, който да застане срещу Борисов

„Няма лидер, който да застане срещу Бойко Борисов и да го победи.“ Това каза в интервю пред „Фокус“ Георги Харизанов, изпълнителен директор на телевизия „Европа“, член на ГЕРБ и на Института за дясна политика. Според него в момента срещу ГЕРБ няма и много силна обществена вълна. Според него няма човек, който да застане срещу Борисов и да го победи на политическия терен с всички неполитически похвати, които Борисов използва и с чисто политически доводи.

„Дългият период във властта зарежда, особено когато човек се справя с нея, с твърде, твърде много постижения. И когато някой каже: „Вижте, вие ме познавате, бъркам, но аз съм направил това, това и това. В общи линии това, което съм обещал, съм изпълнил.“, аргументира се Харизанов.

Избирателят обича да върви с победителите.

„Преди години в социологически сондаж, спомняте си, над 20% бяха отговорили с „Да“ на въпроса, че биха гласували просто за победителя. Така че това да си пръв, най-голям, с най-витална и работеща партия е огромно предимство. И то много трудно може да бъде отнето или да бъде победено без да има надигнала се огромна вълна, която вълна, забележете!, обаче да припознае един лидер, един водач, една партия, една програма и една идея.“, казва Харизанов.

Постът на министър-председател категорично не е съблазнителен, счита той и се аргументира:

„Имайки наблюдение върху начина, по който живее сегашният министър-председател, върху броя решения, които трябва да взима всеки ден, върху информацията, която трябва да обработи, върху всичко, което постъпва в телефона му като брой обаждания и съобщения, срещите, графикът, в колко часа става, кога му звъни дежурният по МВР сутринта, и кога си ляга вечерта след поредната 30-та за деня сигурно среща или 40-та, за мен постът на министър-председател категорично не е съблазнителен. Но има хора, които искат да застанат на тази позиция, има хора, които си мислят, може би с основание, кой знае, че ще се справят по-добре на тази позиция, проблемът им е, че не успяват да убедят обществото. В крайна сметка решава избирателят.“

Според Харизанов в интервюто си пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ Борисов казва открито много неща.

„Разбира се, всеки ги чува по различен начин и всеки ги тълкува по различен начин – това е чудесно, това е демокрацията и плурализма. Но вижте, това интервю не затваря темата с компроматите и това интервю и прокуратурата до момента и всичко, което се изговори, за съжаление не затваря тази тема и си мисля, че тя тепърва ще бъде основна, особено като навлезем във фазата на предизборната борба, но в крайна сметка това е функцията на компроматите: да очернят човека и да изместят фокуса.“

- реклама -