Георги Харизанов, безвъзмездна помощ, хеликоптерни пари, данъкопладци Кирилов оставка

Георги Харизанов: „Безвъзмездна помощ“ не съществува, парите са на данъкопладците

Говоренето за безвъзмездни пари е евтиното китайско менте на пазара на политическите идеи, което вече минава само при рядко глупави и заблудени люде.

Това написа в профила си във Фейсбук политическият анализатор Георги Харизанов. Повод за това му дадоха исканията на политици отляво за безвъзмездна помощ за българите.

Ето какво твърди Харизанов:

И Румен Радев вчера, и Корнелия Нинова и Драгомир Стойнев днес продължават да говорят за “безвъзмездна помощ”.

Безмилостният сблъсък, който социализмът продължава да води с икономиката, математиката и логиката, както винаги – с нулеви шансове за успех, продължава.

Нещото, неречено “безвъзмездна помощ”, не съществува. Парите, раздавани ей така, от въздуха, хеликоптерните пари, не съществуват.

Съществуват пари на данъкоплатците, които временно избрани или назначени на съответните длъжности хора – политици или чиновници, преразпределят.

Сметката за абсолютно всичко, което се харчи от тази държава – от тебешира на учителя до 60/40 субсидиите за някой футболен клуб или казино, се плаща от нас. От данъкоплатците.

И това не е безвъзмездно.

Напротив – струва ни около 44 милиарда лева годишно.

Няма появили се от нищото пари, които да бъдат раздадени. Дали разплатени от наличните в бюджета, дали взети от резерва или взети назаем – това са пари, които данъкоплатците или са дали, или ще трябва да дадат в бъдеще.

Говоренето за безвъзмездни пари е евтиното китайско менте на пазара на политическите идеи, което вече минава само при рядко глупави и заблудени люде.

Разбирам, че това е индикативно самопризнание на Радев и Нинова за нивото на електората им, но постовете, които те двамата заемат, предполагат много по-голямо уважение към истината.

Поне за пред хората, нали.

- реклама -