Георги Георгиев, СОС, Топлофикация София, фалира, КЕВР, парно, цена, газ
кадър: БНТ

Георги Георгиев, СОС: „Топлофикация“ няма да фалира, но нямаше диалог със служебния кабинет

Няма опасност „Топлофикация София“ да фалира. Това заяви по БНТ Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

„Проблемът обаче, който ние поставихме още през септември е, че има голяма ценова ножица, тъй като „Топлофикация София“ купува нещо, да речем за 5 лева, а го продава за 2 лева, така е решил КЕВР“, обясни той.

„За съжаление, не постигнахме ефективен диалог със служебното правителство и резултатът вече е налице„, смята Георгиев.

Дефицитът само за няколко месеца е 160 милиона лева за „Топлофикация София“. Увеличението на цената на парното не е поискано от „Топлофикация София“, това е решение на КЕВР.

„За нас това не решава системния проблем – системният проблем се решава с компенсации от държавата. Затова вярвам, че с новото правителство ще намерим подход“, допълни той.

Според него, решенията за големия дълг са в наличието на държавна политика, равна справедливо за публичните предприятия и частните заводи. Има възможност за компенсации, които покриват разликите в поскъпването.

КЕВР е определила, че 47 лева ще струва природният газ, в момента той е 102 лева. По данни на „Булгаргаз“ се очаква 120 лева да стигне през януари и февруари. Това е ценовата ножица и тя не може да продължава да се отваря до безкрай, обясни Георгиев.

Време за губене няма, ние сме дали посоката за решенията и е време да възстановим диалога, смята той.

Има един регулаторен капан – КЕВР казва на колко се купува природният газ и на колко се продава произведеното. Разликата, за съжаление, е в минус, допълни Георгиев.

Общината не може да казва каква е цената на парното – казва го КЕВР, подчерта за пореден път председателят на СОС.

Той съобщи, че има и развитие по въпросите за Княжевския и Драгалевския лифт.

„Знаете, че водихме ожесточени битки за възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт. Не е новина, че спечелихме делото в съда за Княжевския лифт. Тези лифтове са частна собственост, ние – Общинският съвет взехме решение как га ги възстановим и стигнахме до спор със собственика. Международна експертиза потвърди становището на главния архитект, че лифтът може да се възстанови в същите граници“, обясни Георгиев.

„Поставихме остро и въпроса за Драгалевския лифт. Предстои той да бъде възстановен, надявам се през следващата година да започне работа по това“, допълни Георгиев.

- реклама -