Георги Чолаков, ВАС: Бъдещият главен прокурор да е човек от прокуратурата

Според председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков добре би било, ако бъдещият главен прокурор е човек от прокуратурата.

„Лично за мен е добре да бъде човек от прокуратурата. Защото, когато е човек отвътре много по-бързо започва да работи, не му трябва време за адаптация. Все пак, когато е човек, който е действащ прокурор, той е наясно с проблемите и по-бързо може да почва да работи. Както беше при мен. На мен ми беше по-лесно да почна да работя като председател, защото знаех всички проблеми във Върховния административен съд”, заяви той след среща с президента.

Разговорът на „Дондуков” 2 е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Чолаков определи срещата с президента като „много добра” и каза, че са поговорили по всички въпроси във връзка с процедурата и визията за избор на нов главен прокурор.

Конституцията казва, че председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

На въпроса за това дали може да бъде политически изборът на новия обвинител номер едно, председателят на ВАС бе категоричен, че изборът се прави от ВСС, който е аполитичен.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове, единадесет от членовете му се избират от Народното събрание.

Чолаков е категоричен, че тази квота не е политическа, тя е избор от Народното събрание. „Затова, аз не виждам как този избор може да бъде политически”, заяви той. За себе си Чолаков е категоричен, че не е бил в политически кабинет преди да стане председател на ВАС.

- реклама -