Георги Богданов, Национална мрежа за децата пред FN: Външни фактори подклаждат негативните реакции срещу Стратегията за детето

Кой и защо подклажда страховете на родителите, че лесно ще отнемат децата им? Защо родителите излязоха на протест след като спряха приемането на Стратегията за детето? Отговорите от Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа на децата.

След като Стратегията беше спряна, защо майките откриха текстове за отнемане на децата и излязоха на протест?

Родителите в България са недоволни от услугите, които се предоставят в здравеопазването, образованието, социалните служби. Тази негативна енергия я насочват в това да излязат на улицата. Тази стратегия е  подложена на голяма дезинформационна вълна, която се води от различни кръгове, като целите са различни- политически, религиозни. Голяма част от хората бяха подведени от редица фалшиви новини и дезинформация. Това събуди огромна тревожност в обществото, породена и от факта, че държавните институции не започнаха своевременна разяснителна кампания.

Все пак има ли неясноти в текстовете, които могат погрешно да се тълкуват от родителите? Те казват, че няма дефиниция на дете в риск и лесно може всеки да се използва даден повод, за да се отнеме по-лесно едно дете.

Има дефиниция на дете в риск. Това е дете, което се застрашава неговото здраве и живот. Записано е в Закона за закрила на детето. Това трябва да е системно малтретирано дете, подготвено за трафик, карано да проституира, да има драстични форми на агресия срещу него. Това са обстоятелствата, при които може да се изведе детето от семейната среда, когато има непосредствен риск за детето. В тази Стратегия няма нещо по-различно, което да безпокои родителите,  но всичко е плод на дезинформацията и атаките срещу отделни професионални групи.

Другите опасения на родителите са, че лични лекари, здравни заведения и учители могат да докладват за нередности и също да са повод за отнемане на детето. Прави ли са?

И в момента учител, лекар, полицай и прокурор могат да докладват. Всеки гражданин е задължен по закон, ако вижда или знае, че има дете в риск да докладва. Така, че всички ние сме ангажирани с това, ако видим, че дете е малтретирано или е в опасност от страна на възрастен. Това не е новост. Това е факт от 2000 година с приемането на Закона за закрила на детето досега.

Разширяват ли се функциите на социалните работници, както твърдят родителите? Те ще могат ли да идват в дома ни без съдебна заповед да проверяват как се грижим за детето?

Това, което е ново в стратегията е, че системата за закрила на детето трябва да е укрепена. Предвижда се системата да стане по-професионална и по-подготвена, за да може не само да работи, когато детето е в риск, но и да помага на семействата в много по-ранен етап. Дълги години съм работил по въпроса за детето и семейството и съм един от хората, които съм се борил да има такава система. Аз не се радвам на системата, която имаме в момента, защото не работи както трябва. Честно и откровено казано тя е насочено към детето като дете, а не към семейството и не оказва в достатъчна степен помощ на родителите. Един социален работник работи със 70-80 случая на деца при норматив от 24-28 случая- Не може да се говори за качество при това натоварване. Трябват обучения, кариерно развитие и подобряване на заплащането на социалните работници. Те работят малко над минималната работна заплата, а това е високо специализиран труд. Именно затова Национална мрежа на децата девета поредна година издаваме Бележник на правителството, където настояваме системата за закрила на детето да бъде насочена към семейството и неговата подкрепа. Детето да бъде щастливо в родното си семейство, а не да бъде извеждано поради бедност.

Кой има интерес да създава фалшива новини и родителите да излизат на протест?

Първо има много фактори. Идват европейските избори. Винаги преди избори има теми, които отклоняват вниманието от политическите кампании от реалния дебат за политиката в една или друга сфера и с управлението на страната. Подобни кампании не са само в България. Има я в много страни в Европа и в САЩ. Очевидно е, че това е система, която има религиозни и политически цели за борбата срещу правата на човека и демокрацията в страните. Европа е под прицел  в това число и правата на детето. Това са организации, които са създадени в Европа, имат своите доктрини и манифест, по които работят. Те желаят фокус върху родителя, върху бащата като основен стълб в семейството и по-малко права на детето и на жената като жена в рамките на семейството. Имаме и български организации, формални и неформални, които проповядват тези ценности и разбирания. Този тип пропаганда работи със сериозно финансиране с платени тролове и ботове, които за броени дни набъбна Фейсбук групата от 20 000 на 100 000 души против Стратегията на детето и в крайна сметка и до сега не е ясно, кой реално стои като администриране на тази група.

Какво предлага стратегията на детето в едно изречение?

За първи път ние имаме стратегия, която е насочена към подкрепа на семейството.  Това е нещото, за което сме се борили като Национална мрежа за децата не само да го има в тази Стратегия, но и да има визия за семейна политика. Но тази стратегия не е на неправителствените организации, а на държавата в която са участвали всички държавни институции и  министерства в нейното изработване и е гласувана в Националния съвет за закрила на детето към Държавната агенция за закрила на детето.

 

- реклама -