Македония

Георг Георгиев след срещата за Северна Македония: България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята

„Основният крайъгълен камък около, който беше конструиран Договора за добросъседство с Република Северна Македония беше решаване на проблемите в общата ни история. В момента има един отказ от решаване на тези проблеми, има едно протакане и отлагане от страна на македонските колеги. Сроковете са съвсем кратки и те трябва да покажат една мотивация и желание за работа.“

Това каза в сутрешния блок на БТВ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който коментира вчерашните консултации при президента по темата за членството на Македония в ЕС.

„В случая говорим за промяна на учебниците и изучаване на историческата истина. Тук говорим за очертаване на общата история, а не за тълкувание на историята. България има възможност да използва много различни методи и инструменти, с които да въздейства. Много е лесно да кажем – ще се наказваме.

България няма да прави никакъв компромис по отношение на историята.

Във всеки един момент, ако видим, че нашата история се използва, че е застрашен националния ни интерес, то тогава България ще се възползва от механизмите за въздействие, с които разполага. България има лостове за контрол и няма да изпусне този контрол. Никой не може да ни принуди и накара да направим нещо срещу националните ни интереси. България е пълноправен член на ЕС. Ако видим, че македонските колеги се заиграват с историята ни и националните ни интереси, ще използваме лостовете си. България никога не е казвала, че членството на Република Северна Македония е даденост и ще падне от небето. Трябва да имаме задоволителен резултат от работата на комисията. Решаването на проблема с Гоце Делчев ще бъде една много добра първа стъпка“, даде пример Георгиев.

- реклама -