Георг Георгиев
сн. БГНЕС

Георг Георгиев, ГЕРБ: ДБ връща в начална фаза много знакови дела закривайки специализираните съдилища

Предложението за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура
се конфронтира с препоръките на ЕК и докладите, на които „Демократична България“ са били пазители. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ – СДС Георг Георгиев , цитиран от „Фокус“.

„Промените са повече от скандални. Първо, защото идват по предложение на една от партиите, която се явяваше най-гръмогласния стожер за законност, ред и справедливост в съдебната система, а именно „Да, България“. Няма как да не ни направи впечатление, че тази партия предлага заличаването на Специализираните съд и прокуратура. Тази партия предлага връщането в начална фаза на много знакови за България дела“, категоричен бе Георгиев.

По думите му Христо Иванов е веел знаме на справедливостта и реда в съдебната система, а днес предлага да се зачеркнат всички резултати, постигнати до момента.

„Интересен въпрос е защо в една предизборна ситуация, в каквато вече де факто се намираме, се прави предложение ресурсите на олигарсите и мафията, просто да се освободят. С елиминирането на КПКОНПИ това ще стане. Запорирано имущество за над 3 млрд. лв. ще бъде освободено и ще се върне в ръцете на тези, от които е отнето“, заяви още Георг Георгиев.

Той подчерта, че има дела, които касаят организирана престъпна дейност, тероризъм, държавна измяна, ще се върнат на първа инстанция в районните съдилища.

„Тези промени дойдоха тотално на тъмно, абсолютно сенчесто, незнайно как и откъде, без каквито и да е становища на компетентните институции. Буквално за една нощ колегите от „Демократична България“ внесоха тези промени, касаещи фундаментални изменения в съдебната система в България, абсолютно смея да твърдя антиконституционно, защото това е пряка намеса в разделението на властите без да са изслушали каквато и да е друга позиция и гледна точка“, каза още Георг Георгиев.

- реклама -