Петро Порошенко, Украйна, прокурор, държавна измяна

Генералният прокурор на Украйна поиска ареста на бившия президент Петро Порошенко

Канцеларията на украинския генерален прокурор е поискала от съда да постанови арест за бившия президент Петро Порошенко по подозрения в държавна измяна и финансиране на проруските сепаратисти, каза депутатка от политическата фракция на Порошенко в парламента, цитирана от Ройтерс.

„На Бъдни вечер канцеларията на генералния прокурор потвърди информацията, че генералният прокурор е одобрил искане за арест на Порошенко с възможност за пускане под гаранция, възлизаща на 1 млрд. гривни (37 млн. долара)“ написа във Фейсбук депутатката Ирина Герашченко.

Канцеларията на генералния прокурор засега не отговаря на запитванията за коментар по темата.

В понеделник държавната следствена служба на Украйна заяви, че Порошенко, който е на посещение в Полша, е заподозрян в „улесняване на дейността“ на терористични организации чрез предварителен сговор с неназована група хора, включваща някои висши руски служители.

На следващия ден Порошенко отхвърли като неприемливо решението на властите да го разследват за държавна измяна. Неговата партия заяви, че обвиненията срещу него са изфабрикувани по поръчение на президента Володимир Зеленски.

- реклама -