ЮНЕСКО

Генералния директор на ЮНЕСКО пристигна у нас по повод 24 май

Няма по-добра дата от 24 май за посещение на един генерален директор на ЮНЕСКО. Това заяви държавният глава Румен Радев при официалните си слова към генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Президентът подчерта, че е бил сред първите държавни ръководители, провели среща с нея при избирането й на поста. Според Радев посещението на генералния директор на ЮНЕСКО е признание за духовността на България. „Както е известно, духовността и просветата са свети неща за българина“, отбеляза президентът.

Генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура Одри Азуле пристигна у нас по повод 24 май, след като бе поканена от Румен Радев. Тя ще остане тук два дни – на 23 и 24 май, за да чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, отдавайки уважение към приноса на страната ни за развитието на световната култура.

„Обсъдихме до какви положителни резултати може да доведе дигитализацията специално за България. Миналата година градският туризъм надхвърли като обем морският. Предизвикателството от бурното развитие на новите технологии във всички сфери води до тяхното формиране на нашите ценности“, заяви президентът след разговорите.

Радев съобщи още, че са обсъдили и последните открития в Черно море и подводното археологическо наследство.

„Откритото е на световно ниво. Имаме подкрепата на г-жа Азуле откритията да бъдат изучени пълномащабно и като следваща стъпка да развием подводен туризъм“.

От своя страна генералният секретар на ЮНЕСКО заяви, че приоритет на организацията е развитието на новите технологии като етична рамка и равенството между мъжете и жените.

В рамките на официалното посещение ще бъдат обсъдени и перспективите за последващо разширяване на сътрудничеството между България и ЮНЕСКО в областта на образованието, науката и опазването на културното наследство.

- реклама -