генът

Генът за червена коса увеличава риска от рак на кожата

Генът, който притежават хората с червена коса, бледа кожа и лунички, по всяка вероятност увеличава риска от рак на кожата, дори и когато кожата не се излага на слънце, съобщиха учени в научното издание Nature Communications.

Изненадващото в тяхното изследване е това, че увеличен риск притежават и хора, които имат генетичния маркер, но не и външните му белези, тоест нямат червена коса и лунички.

Откритията са направени на базата на изследване върху 400 души с рак на кожата.

Според тях хората с варианта на ген за червена коса MC1R имат 42% повече мутации – еквивалента на 21 години допълнително излагане на слънчева светлина, от хората без него.

Въпреки че повечето генетични мутации са безобидни, колкото повече от тях има, толкова по-голям е шансът нормална човешка клетка да се промени в ракова.

Според откритията хората с MC1R са по-податливи на мутагенни процеси като излагане на UV-лъчи, които могат да доведат до рак на кожата, известен като меланома.

„Това проучване е от голямо значение, тъй като неговите заключения се отнасят до голям дял от населението“, заяви един от неговите съавтори Дейвид Адамс от института Уелкъм Тръст Сенгър.

На места като Англия и Ирландия хората с този ген могат да достигат до една трета от населението, въпреки че само между 1 и 2 процента от тях са с червена коса и голяма част от тях не знаят, че са в риск.

Хората с червена коса получават по едно копие от този ген от всеки от своите родители. Но тези, които получават гена само от единия родител, по всяка вероятност нямат физическите му белези.

- реклама -